Martinjska kolonija vinorella

Ove slike i godinu dana nakon što su naslikane zadržavaju miris vina. Pigment s vremenom blijedi, ali tanin tamni. Vinska kiselina se kristalizira, te na mjestima gdje ima više slojeva stvara posve nepredvidljive tragove, objašnjava Ivica Kiš, voditelj kolonije.
Velika, svijetla prostorija s pogledom na nasade žlahtine u Vrbničkom polju izgrađena u sklopu Vinarije "Katunar" ovih je dana postala slikarski atelje. Na stolovima samo papir, kistovi i vino kao boja i poticaj inspiraciji. Petnaestak slikara za umjetnički izražaj upotrebljava dva crna vina – nigru i plavac mali.
Tehnika slikanja vinom najkraće se može objasniti parafraziranjem stiha iz narodne pjesme "Malo piješ, malo slici daješ". I od jednog i od drugog učinak je posve neočekivan, pa vinorelli koji nastaju oduševljavaju i slikare koji prvi put slikaju vinom i gledatelje.
– Ovo je fantastično! Nisam mislio da je to moguće – priznaje Ivo Raič dok na njegovu papiru vino nakon što se osuši stvara sasvim drukčiji dojam od onoga koji je očekivao. I iskusnog Jozu Karežića kojem tehnika nije sasvim nova, još uvijek iznenađuju promjene koje se događaju iz sata u sat. – Vinorelli sazrijevaju kao i vino – pojašnjava voditelj slikarske kolonije prof. Ivica Kiš.
– Godinu dana nakon što su naslikani zadržavaju miris vina. Pigment s vremenom blijedi, ali tanin tamni. Vinska kiselina se kristalizira, te na mjestima gdje ima više slojeva stvara posve nepredvidljive tragove dajući slici novu dimenziju – oduševljava se Kiš, autor ideje da se u povodu velikog vinarskog blagdana svetog Martina slikarima da prilika da se okušaju u zaboravljenoj tehnici slikanja vinom.
Koristili su je umjetnici s područja Mediterana do 19. stoljeća. Tada je počela proizvodnja boja, pa se više nisu morali sami dovijati kako pronaći u prirodi određenu nijansu koja im je potrebna. Osim rada na slobodnu temu od autora se tijekom radionice očekivao i prijedlog etikete za boce prve berbe plavca malog posađenog na najsjevernijem vinogradu u Hrvatskoj.
Vinorelli inače imaju i svoj kodeks, pa se uz potpis autora i godinu nastanka slike u lijevom kutu mora navesti i vrsta vina kojom je izrađena kao i godina berbe. Neki znalci preporučuju da se vina ne miješaju, a to se savjetuje i slikarima, pa su im radovi od čiste sorte.
Trodnevna radionica završena je jučer izložbom, izborom etikete za novo vino kao i kumom za vino berbe 2009. Do sada je tu časnu dužnost obnašao glumac Goran Navojec, a od ove godine preuzima je njegov kolega Špiro Guberina.
 
Ivančica Celevska, EPEHA
Slobodnadalmacija.hr

Akademija-Art.hr