Martina Dalić: Ispravno sam odlučila

v list
Martina Dalić, bivša ministrica financija i jedna od najuglednijih hrvatskih ekonomistica, protekli tjedan zatresla je političku scenu objavom da napušta HDZ jer ne vjeruje da se ta stranka dovoljno ozbiljno sprema za reforme

v list

U ovom intervjuu za Večernji list Martina Dalić otkriva nam razloge svog razočaranja i namjere. I više od toga, u vremenu krize postavlja novu definiciju državotvornosti te time diže pitanje odgovornosti političara za poduzimanje pravih poteza na višu razinu. Donosimo istinu Martine Dalić.

  • Sada kad ste otišli stigle su poruke iz HDZ-a da ste vi ionako bili više liberalno ili neoliberalno orijentirani, dok se oni više zalažu za socijalno-tržišni model. Postoje li bitne ideološke razlike između vas i drugih najpoznatijih hadezeovaca koji bi se trebali baviti gospodarskim pitanjima kao što su Domagoj Milošević ili Đuro Njavro? Koliko su duboke razlike u razmišljanjima u HDZ-u o tome što bi na ekonomskom planu trebalo napraviti ako stranka preuzme vlast?

Shvaćam spominjanje neoliberalizma kao dokaz da se niti rukovodstvo HDZ-a nije ugodno osjećalo kad su u pitanju bile moje ideje i prijedlozi. Iz toga zaključujem da sam donijela pravilnu odluku. Međutim, ako govorimo o ekonomsko-ideološkim polazištima, valja reći da se u srži socijalno-tržišnog gospodarstva nalaze upravo ideje i vrijednosti koje se u nas često etiketiraju kao neoliberalne a da se puno ne zna i ne razmišlja što taj pojam zapravo znači. U srži socijalno-tržišne doktrine nalaze se vrijednosti ekonomskog života koje uključuju osobnu odgovornost za vlastitu sudbinu, privatno vlasništvo, privatnu inicijativu, tržište, konkurenciju i državu koja stvara i regulira uvjete poslovanja, koja intervenira u slučaju tržišnih neuspjeha, a ni u kom slučaju nije glavni poduzetnik, investitor ili općenito igrač na tržištu. Zvuči onako kako u Hrvatskoj neki tumače pojam neoliberalno, zar ne? Socijalno pak znači jednakost šansi i solidarnost s ugroženima i isključenima koji se trenutačno ne mogu brinuti o svojoj ekonomskoj egzistenciji, i to uz vrlo važnu ogradu. Socijalno se mora realizirati na način koji podržava načelo osobne odgovornosti za vlastitu sudbinu. Socijalno, dakle, nije socijalističko. Ako nekoga zanima, sve se to može detaljno pročitati u programskim deklaracijama Europske pučke stranke ili na internetskim stranicama Zaklade Konrad Adenauer. Ako su moja zalaganja za privatni sektor, tržište i tržišno orijentirane reforme u HDZ-u prepoznata kao izraz nekakvog zločestog neoliberalizma, onda je očigledno naše međusobno nerazumijevanje potpuno.

Ekskluzivni intervju Martine Dalić za Obzor, u kojem objašnjava razloge odlaska iz HDZ-a, pročitajte u subotnjem Večernjem listu