Martin Draušnik i Jasen Chelfi zvijezde Plavog ciklusa

zhf 54 resize

Drugi koncert nove sezone Zagrebačke filharmonije u sklopu Plavog ciklusa bio je poseban iz više razloga.

Započeo je dodjelom Povelje za iznimna dostignuća i izvrsnost maestru Pavlu Dešpalju koji će od sezone 2015./2016. preuzeti funkciju počasnog šefa dirigenta Zagrebačke filharmonije. Akademik Dešpalj, ugledni hrvatski dirigent i skladatelj bio je prvi dirigent i šef dirigent našeg najvećeg orkestra. To ga svrstava u plejadu velikih dirigenata koji su pisali povijest orkestra: Lovru pl. Matačića, Milana Horvata, Vjekoslava Šuteja i dr… Maestro Dešpalj i danas učestalo surađuje s Filharmonijom, a ravnao je i ovim koncertom u kojem su apsolutne zvijezde večeri bili članovi orkestra, s time da su se ovaj put posebno istaknula dva virtuoza koja su publiku u dvorani počastila solističkim nastupom – koncert majstor Zagrebačke filharmonije, Martin Draušnik i vođa dionica violončelista, Jasen Chelfi.

zhf 88 resize

Ova dva glazbenika, koja iza sebe imaju mnogobrojne nastupe i nagrade izveli su posljednje orkestralno djelo Johannesa Brahmsa Dvostruki koncert za violinu, violončelo i orkestar u a-molu. Djelo je to, čiji ga delikatni završetak čini nezaobilaznom postajom svakog obožavatelja Brahmsove glazbe.

zhf 29 resize

Večer je završena u znaku hrvatskog skladatelja Stjepana Šuleka i njegove 8.simfonije. Izvedbom skladbe, Zagrebačka filharmonija simbolično je obilježila 100. – godišnjicu rođenja ovog istaknutog hrvatskog skladatelja, dirigenta i glazbenog pedagoga. Djelo koje je 1982. praizvedeno u Sarajevu s nakanom „svim ljudima dobre volje”, trideset i dvije godine poslije pronašlo je ponovno svoje ispunjenje u dobrom voljom ispunjenoj publici dvorane Lisinski.