pajo biserka 120x100cm

U utorak, 7. listopada, u 19.00 sati, u palači Fritzy u Malom Lošinju otvara se izložba slika Proizvod Martine Grlić.

Martina Grlić će nam se u malološinjskoj galeriji predstaviti svojim posljednjim ciklusom slika Proizvod. U ovom ciklusu umjetnica portretira proizvode kao što su žvakaća guma Čunga lunga ili gumena igračka Pajo patak, a koji su činili dio svakodnevnog prostora u vremenu njenog odrastanja, odnosno vremenu posljednjih desetljeća bivše Jugoslavije. Martina ih prikazuje predimenzionirane, osvijetljene svjetlima reflektora, intenzivnih boja s naglašenom trodimenzionalnošću na neutralnoj pozadini.

Kroz svoj rad umjetnica nas navodi na kritičko promišljanje o promjenama koje su se dogodile ili se još uvijek događaju, kao što je ekonomska tranzicija, praćena naglim društvenim promjenama. Također, umjetnica tematizira komunističku prošlost koja se nakon 90-ih nastojala izbrisati iz kolektivne memorije.

Martina Grlić rođena je u zagrebu 1982. godine gdje i danas živi i radi. Diplomirala je 2009. godine na Slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Zlatka Kesera i prof. Duje Jurića. Od 2008. godine aktivno izlaže i sudjeluje na hrvatskoj suvremenoj likovnoj sceni. Godine 2012. Dobila je Erste Grand Prix za najbolju sliku. Članica je HDLU i HZSU.

Izložba se može pogledati do 7. studenog 2014. godine.