letese grafike 1

Poljska umjetnica dr. Malgorzata Chomicz, dva mjeseca nakon izložbe «Grafički dijalozi» otvorene u Galeriji Muzeja Moslavine vratila se u Kutinu, ovaj puta s 20-tak instalacija na novom gradskom trgu pod nazivom “Leteće grafike”. Instalacije na otvorenim prostorima popularan su vid umjetničkog izražavanja kojima se korisnike umjetnici koji žele zaintrigirati i s njima ostvariti spontaniji kontakt, što je autorici u potpunosti uspjelo sudeći po atmosferi na otvorenju ovog happeninga.

letese grafike 2

Dr. Malgorzata Chomicz, kako je podsjetila ravnateljica Muzeja Moslavine Slavica Moslavac, diplomirala je na Likovnoj akademiji u Poznanju, te doktorirala u domeni tradicionalne grafike u Varšavi 1997. godine, a dugi niz godina radila kao izvanredni profesor na sveučilištu u Olsztynu. Dosad je imala ukupno 37 samostalnih, te stotinjak skupnih izložbi diljem svijeta. Trenutno predaje u Italiji, a njezin osobit značaj uz umjetnički izričaj je i želja povezivanja različitih naroda i kultura.

letese grafike 3

“Ovo je moje drugo izlaganje u Kutini i iznimno sam zadovoljna suradnjom u stručnom i organizacijskom smislu. To nam otvara prostor i za nove projekte”, rekla je autorica izložbe, zahvaljujući Muzeju Moslavine i gradonačelniku Andriji Rudiću na gostoprimstvu u Kutini. I ovoj je izložbi nazočio poljski konzul Janusz Tapera vidno zadovoljan prijemom u Kutini. Kao i gradonačelnik Andrija Rudić, kulturnu suradnju vidi putem ka otvaranju mogućnosti za druge vidove suradnje i razmjenu iskustava dviju zemalja.

letese grafike 4

Davor Kereković, koji s umjetnicom surađuje dugi niz godina uz pomoć kutinskih stručnjaka postavio je ovu izložbu grafika koje će na trgu biti postavljene 20-tak dana. “Ovo je moderan pristup umjetnosti koja poziva građane na kontakt i na spontan način ih povezuje s umjetnikom, što se vidi i iz današnje atmosfere”, rekao je Kereković.

Događaj je otvorio nastup “kutinskih” Brazilaca, popularne plesne grupe M 18 koji su hip hopom i brazilskim ritmom posjetiteljima izložbe najavili svoj nastup 15. svibnja u kutinskom Domu kulture.