Mađarska jednostrano suspendirala propise EU-a o azilu

budapest parliament at night by evrwccn

Mađarska je jednostrano suspendirala propise Europske unije o azilu koji je obvezuju da primi natrag izbjeglice koji su prvo ušli na mađarski teritorij, a zatim otputovali u druge zemlje, izjavio je glasnogovornik vlade u pripremljenoj izjavi

budapest parliament at night by evrwccn

“Mađarski sustav azila preopterećen je, najpreopterećeniji među državama članicama pogođenim ilegalnom imigracijom”, rekao je glasnogovornik.

Europska je komisija zatražila hitno pojašnjenje ovog mađarskog poteza.

Propisi o azilu, poznati kao Dublinska uredba, prvi put su izrađeni početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. U skladu s njima, ljudi koji traže azil to trebaju učiniti u zemlji EU u koju su prvo ušli.

Ova današnja suspenzija znači da Mađarska odbija primiti natrag izbjeglice koji su prvo došli u Mađarsku, a zatim otputovali u drugu zemlju. Vlada je priopćila da je ove godine više od 60.000 imigranata ušlo ilegalno u Mađarsku.

Ranije ovoga mjeseca mađarski premijer Viktor Orban je izjavio da je razdoblje multikulturalizma završeno i da Mađarska treba biti pošteđena njegovih učinaka po svaku cijenu.

“Mađarska je potrošila sve kapacitete koji je imala na raspolaganju”, navodi se u izjavi vlade. “Ova situacija zahtjeva brzu akciju… i Mađarska mora poduzeti korake prije odluka EU-a.”

Suspenzija Dublinske uredbe posebice pogađa susjedne zemlje poput Austrije. Glasnogovornik austrijskog ministarstva unutarnjih poslova izjavio je da to zahtjeva “što skorije nalaženje rješenja”.

Austrija je zaustavila procesiranje zahtjeva za azilom u pokušaju da izvrši pritiska na druge zemlje EU-a da učine više kako bi pomogle u zbrinjavaju velikog broja izbjeglica koje stižu u Europu.

Prema podacima ministarstva unutarnjih poslova, u prvih pet mjeseci ove godine Austrija je imala 21.000 zahtjeva za azilom. Za usporedbu, dobila je oko 17.000 zahtjeva u cijeloj 2013. godini i 28.000 u 2014.

Četvrtina tih zahtjeva spada pod Dublinsku uredbu, navodi ministarstvo. To znači da izbjeglice dolaze u Austriju iz neke druge europske zemlje koja bi se trebala pozabaviti njihovim zahtjevima za azilom.

Potez Mađarske vjerojatno će pogoršati probleme Austrije s izbjeglicama. Hina