Lustracija u Hrvatskoj je nužna i bit će provedena

Tomislav Josic 2

Tomislav Josic 2

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara ocijenio je danas neprihvatljivim da se na njihovu inicijativu upućenu prošloga mjeseca saborskim klubovima i zastupnicima, političarima i političkim strankama o objavi devet registara kako bi se provela lustracija u Hrvatskoj, nitko dosad nije očitovao, iako rok koji je postavio stožer istječe 14. siječnja

“Lustracija je Hrvatskoj nužna za izazak iz krize i bit će provedena. Ako su lustraciju mogle provesti sve postkomunističke države, može i Hrvatska”, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik Stožera Tomislav Josić zapitavši se zašto se u Hrvatskoj lopova ne bi moglo nazvati lopovom, a udbaša udbašom.

Iz Stožera podsjećaju kako su inicijativu za objavu devet registara pokrenuli 23. prosinca s ciljem da, nakon što dobiju političku i zakonodavnu potporu, nadležne državne institucije u roku od devet mjeseci napišu i javno objave registre.

Riječ je o registrima koji bi sadržavali imena svih koji su sudjelovali u pretvorbi i privatizaciji te u kojem svojstvu i s kojim novčanim iznosom, svih pripadnika agresorske vojske državljana RH tijekom Domovinskog rata, svih protiv kojih u DORH-u postoje dokazni materijali ili svjedočanstva koja ih terete za zločine počinjene u Domovinskom ratu.

Žele i izradu registra svih političara i državnih dužnosnika od 1991. do 2013. koji su mogli, a nisu branili Hrvatsku u Domovinskom ratu.

Traže i objavu registra s imenima svih koji se nisu odazvali mobilizaciji u obrani Hrvatske u Domovinsko mratu, svih sudaca u RH koji su sudjelovali u političkim procesima u bivšoj SFRJ, imena svih u voditeljskim strukturama tajnih službi bivše SFRJ te onih koji su obavili likvidacije kao i imena svih kojima je omogućena zamjena portfelja dionica za dionice u portfelju HZMO-a. Traži se i objava registra imovinskog stanja bivšeg Saveza komunista RH, kasnije SDP-a, od 1988., 1989., 1990. i 1991. te novčano-imovinske transakcije iz tog razdoblja.
Na konferenciji za novinare Josić je također kazao kako Stožer skreće pozornost vladajućima i na samoubojstava do kojih dolazi među braniteljima. Na pitanje novinara, znaju li se razlozi zbog kojih se branitelji odlučuju na samoubojstva, naveo je kako tek mali dio branitelja ima povlaštene mirovine dok se “ostali skidaju sa skrbi, pa vi razmislite koji su razlozi”. (Foto: Vlado Kos/Cropix, Hina)