Kutina – 21. izložba MoslaVINA

Vinorel-Šiško

Vinorel-Šiško

Događanja vezana uz 21. izložbu MoslaVINA

Vino služi istovremeno kao boja, ali i kao i inspiracija

Organizator: Muzej Moslavine Kutina
Vrijeme: 30. svibnja 2014.od 17,00 sati
Tema: Vinorel
Voditeljica: Slavica Moslavac

špikić

Izložba oslikavanja crnim vinom nastala na radionici 2014. godine u sklopu 21.-ve izložbe vina- MoslaVINA. Odazvalo se osam neprofesionalnih likovnih stvaratelja (Želimir Šiško, Božidar Špikić, Miroslava Pavlović, Vlatka Vidiček Dam, Dunja Koruga, Jadranka Del Ponte, Branka Vrbanić, Miroslava Pavlović, Mladen Mitar, Tina Ivašković, Ružica Pastuović Halilović, Nedjeljko Vukić, Borislava Tutić, Ivana Ožetski, Predrag Lešić i Željko Subić).

01. Bakus

Što je vinorel?

Vinorel je stara, gotovo izumrla tehnika slikanja (crnim) vinom, odnosno miješanjem crnog vina s vodom., kupinovim talogom i drugim dodacima za pigmentaciju. Vrlo je sličan akvarelu. Koliko god je to stara tehnika, ipak je za većinu ljudi ova tehnika je novitet. Jer vino služi istovremeno kao boja, ali i kao i inspiracije jer se može popiti čašu vina dok se slika, a kistovi se ne trebaju ispirati.

Doduše, nije lako slikati vinskom bojom, jer je ona prozirna i ne podnosi olovku, tako da nakon skice, koja se radi na posebnom papiru, kistom se vino direktno nanosi na akvarel-papir. Gradacija nijansi boja postiže se tako da se svaki put, prije novog nanošenja treba pričekati da se boja osuši. Služi se i vinskom kiselinom za postizanje prozirnosti.

Vino i umjetnost idu ruku pod ruku od pamtivijeka. Zahvaljujući proizvodnji umjetnih slikarskih boja, vinorel je otišao u zaborav.

02. gaženje grožđa

Predrag Lešić po drugi put u mjesec dana izlaže u Kutini

Rođeni kutinčanin sa dugogodišnjim boravkom u Zagrebu već je četiri puta svoje radove predstavljao kutinskoj publici i to 1986, 1992.,1993. I 2014. a povodom svog tridesetgodišnjeg rada Kutinčanima se, u veoma kratkom roku predstavlja po drugi put. Naime, još uvijek traje njegova izložba sa 70-tak radova u svim tehnika i motivima u Galeriji Muzeja Moslavine, a sada na temu vinskih motiva predstavlja se s 15-ak akvarela, to na 21. Izložbi MoslaVINA Kutina na Novog gradskom trgu.

Muzej Moslavine će tijekom trajanja 21. MoslavVINA organizirati I radionicu Vinorel, koja ovu godinu obilježava pet godina. Na radionici sudjeluju profesionalni umjetnici I amatere, ali svi sa osobitom željom za prezetacijom vinskih, ali I drugih motiva slikajući talogom bijelog I crnog vina. Na ovoj radionici sudjeluju: ak. Slikari Predrag Lešić I Željko Subić, zatim Želimir Šiško, Božidar Špikić, Vlatka Dam Vidiček, Mladen Mitar, Branka Vrbanić, Borislav Tutić, Nedjeljko Vukić, Dunja Koruga, Tina Ivašković, Ružica Pastuović Halilović, Jana Karaula.

Kordinatorica svih izložbi na Novom gradskom trgu, Vinskom dvoru je Slavica Moslavac.