Skip to content

Kulturna baština u online prostoru

najava muzeologija-smanjeno

Kako komunicirati kulturnu baštinu u digitalnom obliku? Kako digitalizacijom dodati vrijednost izvornoj građi? Kako je hrvatska kulturna baština prezentirana u online prostoru? Komuniciramo li kulturnu baštinu u digitalnom obliku na zadovoljavajući način? Tko su online korisnici baštinskih sadržaja? Ima li opasnosti od virtualne prevlasti?

Kako biste dobili odgovor na ova i druga pitanja sa zadovoljstvom Vas pozivamo na promociju znanstvene publikacije Muzeologija 50, autorice dr. sc. Maje Šojat-Bikić, informatičarke savjetnice u Muzeju grada Zagreba. Promocija će se održati 28. siječnja 2014. (utorak) u 13 sati u prostorijama Muzejskoga dokumentacijskog centra u Zagrebu, Ilica 44 / II. kat. O knjizi će, uz autoricu, govoriti Višnja Zgaga, prof., urednica knjige i ravnateljica Muzejskoga dokumentacijskog centra, prof. dr. sc. Damir Boras, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Mirna Willer, profesorica na Sveučilištu u Zadru i Osijeku te prof. dr. sc. Nives Tomašević, profesorica na Sveučilištu u Zadru.

Autorica je na znanstven i vrlo zanimljiv način obradila razmjerno novo područje – komunikaciju kulturne baštine u digitalnom obliku, analizirajući dosege temeljnih baštinskih ustanova, arhivske, knjižnične i muzejske sadržaje koji se nalaze u online prostoru te nove standarde rada i djelovanja koje takvo online okruženje donosi. Riječ je o preciznoj analitici koja procese započete devedesetih godina u arhivima, knjižnicama i muzejima sustavno razrađuje i opširno elaborira, dajući nam uvid u metodologiju pristupa i svrhovitost projekata digitalizacije kao i uvod u europski baštinski online prostor. Muzeologija 50 jedinstvena je po tome što su u njoj sabrane sve informacije vezane za hrvatski baštinski online prostor: pored arhivskih, knjižničnih i muzejskih digitalnih zbirki autorica donosi i pregled digitalnih zbirki nevladinih udruga, fakulteta, instituta, tvrtki i privatnih kolekcionara, te obrazaca komunikacije kulturne baštine na kulturnim portalima i mrežnim stranicama turističkih zajednica i tijela lokalne samouprave.

najava muzeologija3-smanjeno

Posjetitelji će moći kupiti knjigu po promotivnoj cijeni od 200 kn. S obzirom na činjenicu da je kod nas literatura koja se bavi temom digitalizacije kulturne baštine zaista oskudna, nadamo se da ćete naći razloga saznati više o samoj knjizi i doći na promociju.

See also  Međunarodni znanstveno-stručni skup o književnom djelu Mire Gavrana

Ivan Branimir Guberina