i-KRK – Najave za studeni i dokumentarac Neuništivo sjeme (Resillient Seeds)

krk

i-KRK, Info program grada Krka osim na lokalnoj kabelskoj televiziji (S-19) pratite i na Internetu, točnije na YouTube kanalu i Google+ profilu

krk

Ovim kanalom mjesečni nizovi najava i obavijesti, ali i ostali materijali, postaju dostupni još većem broju korisnika, no ono što u odnosu na sam program kabelske televizije predstavlja njegovu najveću prednost jest mogućnost rukovanja objavljenim sadržajima. Naime, isti se mogu dijeliti korištenjem za to predviđenog osnovnog koda što je osobito praktično u njihovoj distribuciji društvenim mrežama ili čak objavljivati na Internet portalima, i to korištenjem opcije – ugradi, koja otkriva modularan HTML-kod.

Podsjetimo, zadaća Info programa grada Krka je prenošenje dvojezičnih informacija o događanjima, ali i ostalih važnih obavijesti, kojima raspolažu gradske ustanove i poduzeća, udruge, klubovi, mjesni odbori, gospodarski subjekti i svi ostali koji brinu o što sadržajnijem boravku krčkih gostiju. Sam program riješen je u formi video-stranica, a planirano je da u njegovo uređivanje neposredno budu uključeni svi subjekti koji raspolažu informacijama od javnog interesa. Iste se s ciljem objave mogu proslijediti na e-mail: citezrg@yahoo.com.

Nove video-stranice, pored najava za studeni te ostalih aktualnosti, donose i kratki dokumentarni film Neuništivo sjeme (Resillient Seeds) kojeg je producirala europska Inicijativa za suverenitet sjemena, a bavi se utjecajem koji europsko zakonodavstvo o sjemenu i sadnom materijalu te međunarodni trgovinski ugovori imaju na opstanak tradicionalnih poljoprivrednih sorti. Organizacije za zaštitu okoliša u Europi i svijetu, kao i brojne udruge poljoprivrednika, posljednjih godina sve glasnije upozoravaju da postojeće zakonodavstvo predstavlja ozbiljnu prijetnju poljoprivrednoj bioraznolikosti jer je gotovo isključivo orijentirano na masovnu, industrijaliziranu poljoprivredu, dok s druge strane postavlja praktički nepremostive birokratske prepreke malim proizvođačima koji bi htjeli čuvati i distribuirati sjeme i sadni materijal tradiocionalnih poljoprivrednih sorti. Dokumentarac je sniman tijekom prosvjeda za slobodu sjemena organiziranog u Bruxellesu 2011. godine, dajući ujedno i prikaz različitih inicijativa usmjerenih na očuvanje ekološke poljoprivrede.