Krk – MI.14 – nagrade & događanja

Krk, Galerija Decumanus, 15. – 28. studenog 2014., pon – pet. 10.00 – 13.00

unnamed

Iza na prvi pogled kodiranog naziva MI.14 krije se inicijativa Turističke zajednice Grada Krka usmjerena ka prezentaciji najznačajnijih gradskih manifestacija, suvenira i nagrada, uz ostale pažnje vrijedne sadržaje. Dokumentarno-izložbeni projekt MI.14 tako predstavlja svojevrsnu valorizaciju odrađenog koja posjetiteljima, ponajviše djelatnicima u turizmu, pomaže u cjelovitijem sagledavanju i promišljanju grada kao atraktivne turističke destinacije koja svojim gostima, ali i lokalnom stanovništvu, nudi širok spektar događanja namijenjenih kako različitim generacijama tako i različitim afinitetima.

Ovogodišnji postav, koji će se između 15. i 28. studenog 2014. godine, moći razgledati u krčkoj Galeriji Decumanus, kroz izloženi ciklus fotografija velikog formata, posjetiteljima će omogućiti uživanje u probranim motivima koji su zabilježeni na najznačajnijim gradskim manifestacijama poput jubilarnog 490. Krčkog sajma koji je iznova na nekoliko pozornica ponudio maksimalnu šarolikost, od gastro i glazbeno-zabavnih sadržaja, preko atraktivnih kostimiranih putovanja u antičku, srednjovjekovnu i renesansnu prošlost, pa sve do trećeg izdanja natjecanja u rezanju pršuta. Ljetne priredbe, još su jednom oduševile bogatim dramskim i glazbenim programom u koji je ove godine uveo svečani koncert priređen u povodu stogodišnjice početka Prvog svjetska rata, okupivši međunarodni saziv glazbenika čije su virtuozne izvedbe pružile vrijedan doprinos u nastojanju da se prigodno podrži ova važna obljetnica. Inzistiranje na etno motivima još je jedan motiv Ljetnih priredbi, i to kao svojevrsni nastavak 60. Festivala folklora otoka Krka kojem je grad Krk ove godine pružio domaćinstvo. Riječ je o dvodnevnoj smotri koja tradicionalno okuplja sva otočna folklorna udruženja čiji su članovi ustrajni u jednom – od zaborava sačuvati naše bogato folklorno nasljeđe: svirku sopela, pučko pjevanje i ples te specifičnu kulturu odjevanja.

Osim prethodno izdvojenih manifestacija koje su u najvećoj mjeri, svojim sadržajem, tradicijom, kvalitetom i/ili popularnošću, obilježile godinu, valja izdvojiti i sportsko-rekreativne programe, vezane uglavnom uz period pred i posezone, poput Krčke biciklističke avanture ili biciklijade Bodul bike, ustrajne u sve intenzivnijoj popularizaciji biciklizma i otočkih biciklističkih staza. Jednako su vrijedne i gastro manifestacije, osobito Dani smokava koji uz nužnu edukaciju o smokvarstvu pažnju skreću i na bogatstvo domaćih suvenira uporabne vrijednosti temeljenih na donedavno gotovo zaboravljenom, ali delikatesnom, plodu smokve.

Foto-dokumentacija prati i ostala događanja, od podizanja zastave Krčkog karnevala, preko koncertnog dijela aktivističkog festivala Prvomajski inkubator, eko-nastojanja u okviru Scuba festa i izložbe na otvorenom iz ciklusa Prijatelj mora ove godine posvećene hrvatskoj fotografskoj baštini šezdesetih godina prošlog stoljeća, pa sve do Krčkih jedara ili Štorije o galiji Cristo Ressussitato tijekom koje se, u čast proslave 443. godišnjice Lepantske bitke, na inventivan način revidira naše bogato pomorsko nasljeđe.

U dijelu rezerviranom za prezentaciju ovogodišnjih gradskih priznanja svoje zasluženo mjesto ondje je pronašla nagrada dodijeljena Centru za kulturu Grada Krka, i to za izložbeni projekt Krk – otok vila što su ga krčki kulturnjaci realizirali u suradnji s nagrađivanom zagrebačkom fotografkinjom Ivom Lulić, a koji je prema mišljenju predstavnika Mreže za razvoj i kreativnost proglašen ovogodišnjim najkreativnijim i najinovativnijim nacionalnim projektom u kulturi i umjetnosti. Na Danima hrvatskog turizma, čiju su organizaciju ove godine supotpisali Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo turizma Republike Hrvatske i Hrvatska turistička zajednica, u akciji Turistički cvijet – kvaliteta za hrvatsku, Kampu Krk dodijeljeno je prvo mjesto u kategoriji najboljeg srednjeg kampa na Jadranu, a Valamar Koralj Romantic Hotelu drugo mjesto u kategoriji najboljeg hotela na Jadranu s 3*. U nedavno zaključenoj akciji Naj kamp Adria koju četvrti put za redom inicira slovenski kamping portal avtokampi.si dodijeljene su nagrade najboljim hrvatskim i slovenskim kampovima, a među njima kampovima Ježevac i Bor. Također, treba istaknuti podatak kako je Kamp Krk ove godine primljen u elitno udruženje Leading Campings of Europe kojeg zasad čini 36 najboljih europskih kampova. Pored toga, Turističkoj zajednici otoka Krka na

21. Interstasu, poznatoj međunarodnoj smotri turizma, filma i krajobraza, dodijeljena je međunarodna turistička nagrada Zlatni Interstas.
Uz značajne potencijale turističke ponude, treba izdvojiti i potencijale naših kreativaca koji su na tri dosad realizirana natječaja za rješenje gradskog suvenira prijavljivali svoje maštovite rukotvorine (umjetnine, dekorativne i uporabne predmeti), gastro proizvode i publikacije. Ovaj dio izložbe stoga predstavalja priliku da se upozna posljednje izabrana serija suvenira označenih markicom Dar iz Krka.

Postav ovog dokumetarno-izložbenog projekta dopunjen je prezentacijom jedne važne inicijative, ali i jednako tako vrijednog rukopisa. Naime, prvog dana kolovoza, čelnici Grada Krka i Grada Rockenhausena, potpisali su Sporazum o bratimljenju obvezavši dva spomenuta grada na razmjenu iskustava u procesima izgradnje nove, ujedinjene Europe, posebice na području lokalne samouprave i regionalnog razvoja. Potpisavši spomenuti akt podcrtana je želja da se očvrsne prijateljska veza, s obvezom dogovaranja konkretnih programa međunarodne suradnje u dvogodišnjoj dinamici. Što se rukopisa tiče, njegova je autorica povijesničarka umjetnosti Višnja Slavica Gabout, koja se u prvoj monografiji posvećenoj jednom krčkom umjetniku, pozabavila životom i djelom slikara Mihovila Depopea.

Dijelom izložbe također će biti nedavno objavljen promidžbeni film Turističke zajednice otoka Krka kojeg potpisuje Bernardin Modrić, ali i novi višejezični virtualni vodič gradom Krkom dostupan u formi interaktivne aplikacije Putevima grada povijesti i kulture.

Uz čestitke svima koji su na bilo koji način pridonijeli sveukupnoj turističkoj ponudi destinacije, za kraj treba istaći kako je zadaća ove dokumentarne izložbe, koja prigodno u nazivu nosi osobnu zamjenicu prvog lica množine, razvijanje potrebe za sagledavanje rezultata netom odrađenog koji bez imalo sumnje predstavljaju najbolju motivaciju za pripremu nadolazećeg turističkog ciklusa.

Izložbu MI.14 – nagrade & događanja čiju organizaciju zajednički potpisuju Grad Krk, Turistička zajednica Grada Krka i Centar za kulturu Grada Krka, svi zainteresirani imati će prilike razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati ili uz prethodnu najavu na: tz@tz-krk.hr.