Nuncij-Zenari

Ako neki mladi pristupaju džihadistima, ne čine to iz ideoloških razloga nego jer su se razočarali gledajući da ne jača demokracija i sloboda, da nema pomaka… mladi dakle k njima prelaze jer su učinkovitiji a i stoga jer im džihadisti plaćaju – rekao je Papin izaslanik iz Sirije u razgovoru za Radio Vatikan

Osvrnuvši se na oružani sukob u Siriji u razgovoru za Radio Vatikan, nadbiskup Mario Zenari, apostolski nuncij u Damasku, rekao je da su se nad Sirijom nažalost ugasili reflektori. Sirija je nestala s radara međunarodne zajednice. Sirijska svakodnevica više nije novost, a narod i nadalje govori: „mi smo ovdje, svaki dan gledamo užase… a u svijetu se o njima više ne govori.” Sirija je nažalost pala u zaborav – istaknuo je apostolski nuncij.

Na upit o napredovanju džihadista u Siriji, rekao je da se nalaze četrdeset kilometara od Alepa. To zabrinjava sve. Zabrinjava kršćane, zabrinjava svekoliko sirijsko stanovništvo. Iako je Sirija zemlja s muslimanskom većinom, sirijski muslimani odbacuju fundamentalizam jer je islam u Siriji umjeren. Ako neki mladi pristupaju džihadistima Islamske države, ne čine to iz ideoloških razloga nego jer su se razočarali gledajući da ne jača demokracija i sloboda, da nema pomaka… mladi dakle k njima prelaze jer su učinkovitiji a i stoga jer im džihadisti plaćaju – rekao je nadbiskup Zenari.

Govoreći o širenju islamskoga fundamentalizma, rekao je da fundamentalizam nalazi plodno tlo u Siriji, Iraku i cijelom Bliskom istoku koji proživljava vrlo, vrlo teške trenutke. Beskrajan oružani sukob je vrlo plodno tlo za ekstremizam. Osim toga, i u Europi se mnogi zanose stvaranjem utopijskoga društva, jer je propao pokušaj reforme i stvaranja demokratičnijih država, s većom slobodom. Kad se to ne može ostvariti onda na snagu stupa utopija – objasnio je nadbiskup.

Na primjedbu da bi kršćani mogli napustiti Siriju, rekao je da je odlazak kršćana svakodnevna stvarnost. Patrijarsi i biskupi stalno pozivaju i hrabre vjernike, kršćane, da ostanu; ali u nekim okolnostima, kada je možda u pitanju život ili je budućnost vrlo nesigurna, može se shvatiti zašto kršćani nastoje, ako je moguće, iseliti se u susjedne države ili pak u Europu. No, ne misle samo kršćani na napuštanje države, nego svi koji žive u takvim okolnostima, narod koji strepi od bombardiranja i kiše minobacačkih granata; ljudi bez posla, i svi čije su kuće srušene… Takvi se svi nastoje iseliti i tražiti bolju budućnost za svoju obitelj – ustvrdio je nuncij.

A na primjedbu da Papa u stalno prati stanje u Siriji, rekao je da je to živa istina. Sirija Irak, i Sveta zemlja su u srcu Svetoga Oca, uvijek su na njegovu stolu vijesti u prvom redu iz tih zemlja – kazao je nadbiskup Zenari.

Na upit o izgledima sukoba u Siriji, rekao je da valja pobijediti pesimizam, jer gledajući oko sebe, stanje se nažalost pogoršalo. Proteklih se mjeseci još više pogoršalo, nitko nije mogao zamisliti da će se trebati suočiti s utopijom o Islamskoj državi, sa svim ovim užasima… Budućnost je zaista nesigurna, ali moramo vjerovati da nas Bog neće zaboraviti – rekao je nuncij dodajući da preko Radio Vatikana želi poručiti jednobožačkim religijama, koje su pozvane na miran suživot i širenje poruke mira, njihovim sljedbenicima i vjerskim čelnicima: Udvostručite napore u promicanju mira i stalno potičite na molitvu za mir! – zaključio je nuncij Zenari. (RV, Bitno.net)