strah slova

Prformansi, koncerti, anti izložbe i predstave samo su dio programa ovogodišnjeg Festivala suvremene umjetnosti bez cenzure MaxArtFesta, a koji će se održati od 18. do 25. listopada na više lokacija u gradu Zagrebu.

MaxArtFest svoju sedmu sezonu posvetio je proučavanju straha, jedine društvene konstante naših prostora. STRAH 2.0 naziv je za fenomen poboljšanog straha, onog kojeg ne primjećujemo ali koji manipulira svim našim odlukama. Strah je stvorio društvo koje stalno projicira svoju iluziju normalnosti istovremeno se grčevito hvatajući za svaku mogućnost olakšanja od stvarnosti stvorene strahom. Korupcija, izdaja, nebriga, glupost, beznađe… sve te popularne opisnice hrvatskog društva imaju svoj korijen u kolektivnom strahu.

Fenomenom straha bavit će se i trenutno najzapaženiji hrvatski umjetnik – radnik u New Yorku, Marko Marković, čiji performans Opasnost otvara ovogodišnju manifestaciju, a o čemu je riječ saznat će svi posjetitelji glavnog zagrebačkog trga u subotu 18. listopada u 13 sati. Istoga dana na Trgu bana Jelačića u 15 sati svoj će performans Korak naprijed dva natrag izvesti i Siniša Labrović, koji će kao “građanin i umjetnik pokušati izaći ne samo iz metropole već i iz Hrvatske”. Riječ o prvom performansu ovog umjetnika po njegovu povratku u Hrvatsku iz New Yorka.