Kraljevska premijera u Maloj sceni

Zašto baš ja

Danska kraljica Margareta II. sa suprugom princem Henrikom boravit će u državnom posjetu Hrvatskoj od 21. do 24. listopada, a u sklopu njega prisustvovat će i premijeri dansko-hrvatsko-švedske koprodukcije ‘Zašto baš ja?’ u kazalištu Mala scena

Zašto baš ja

Najnoviji projekt kazališta Mala scena, predstava ‘Zašto baš ja?’ namijenjena je publici od devet godina naviše, a nastaje u koprodukciji s danskim kazalištem Passepartout i švedskim Landskrona Teaterom, u kojem će biti i praizveden 17. listopada.

Priča je to o trojici prijatelja čije specifične osobnosti, snovi i ne baš uvijek prikladno ponašanje, prijateljstvo stavljaju na kušnju. Jedan od njih jednostavno mora pobijediti, drugi uvijek mora biti u pravu, treći samo želi biti leptir… No, srećom, sva trojica na koncu pronalaze put prema svom unutarnjem mušketiru – drže se zajedno, poštuju međusobne razlike i na kraju opraštaju jedan drugome.

‘Zašto baš ja?’ neverbalna je predstava igrana u tragikomičnom, ozbiljnom i zabavnom univerzumu apsurdnih situacija i mjehurića intimnosti, nježnosti i podvala. Predstavu autorski potpisuje Jacques S. Matthiessen, glazbu je skladao Claus Carlsen, kostimografkinja je Hana Letica, koreografkinja Marlene Smith, scenografi Christian Q. Clausen i Petra Held, a igra izvođači trojac mladih hrvatskih glumaca Mirel Huskić, Jakov Gavran i Jan Novosel.

Predstava će prvu izvedbu u Hrvatskoj imati 22. listopada u Maloj sceni, a prisustvovat će joj i danska kraljice Margareta II., koja prvi put stiže u Hrvatsku u državni posjet na poziv predsjednika države Ive Josipovića.

Poznata i priznata kao kompetentna slikarica, Kraljica redovito izlaže, a pod pseudonimom Ingahild Grathmer ilustrirala je i dansko izdanje ‘Gospodara prstenova’ objavljeno 1977. i reizdano 2002., a u čijem je prijevodu i sama sudjelovala.

Margareta II. okušala se i kao kostimografkinja i scenografkinja u nekoliko TV i filmskih produkcija od kojih je najpoznatiji njezin rad za film Peter Flintha ‘De vilde svaner’ ili ‘Divlji labudovi’ iz 2009., a 2012. potpisala je i scenografiju te kostime za balet ‘Orašar’, izveden u najstarijem europskom zabavnom parku Tivoli.

Osim zbog tako očite sklonosti izvedbenim umjetnostima, Margareta II. odabrala je posjet Maloj sceni i zato što taj neovisni zagrebački teatar već 17 godina intenzivno surađuje s danskim glumištem te mu je još 2000. godine posvetio i Festival Mliječni zub i tako u Hrvatskoj prvi put predstavio čuveno dansko kazalište za djecu.

Nakon posjeta danskog kraljevskog para, predstava ‘Zašto baš ja?’ svečanu će premijeru imati 23. listopada, nakon čega nastavlja igrati na domaćim i europskim pozornicama. (Tportal)