Konferencija u Berlinu: Europa neće dići ruke od zapadnog Balkana

milanovic merkel

Posljednjih godina mnogo se toga dogodilo i postoji spremnost za suradnju na dobrobit građana i Europske unije. Europska komisija, ali i zemlje članice, u tome žele pomoći. Želimo pokrenuti četverogodišnju konferenciju. Sljedeće godine domaćin će biti Austrija. Time želimo pokazati da ovaj susret nije samo događaj koji traje jedan dan. Već to što svi sjedimo za istim stolom važna je poruka.

Rekla je to njemačka kancelarka Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Albanije Edijom Ramom, kao predstavnikom zapadnobalkanskih premijera (BiH, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Kosovo, Albanija) te predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom.

Regionalna suradnja, infrastrukturni projekti su najvažniji za susrete. To je i ideja udruge mladih, rekla je njemačka kancelarka. Dodala je da je na sastanku jasno rečeno kako se želi da proces pristupa zemalja Uniji brzo teče. Sudionice su jasno dale do znanja da njihovi građani imaju velika očekivanja. Europska komisija je željna pomoći, prenijela je Merkel Barrosove riječi.

Ujedinili smo se u ime nade te zalogom za bolju budućnost, rekao je albanski premijer Edi Rama naglasivši kako je ovo važan dan za regiju Balkana. Bolje je graditi zajedno nego se raspasti zajedno, rekao je Rama.

Naglasio je kako je Albanija, kao predsjedavajuća procesa za suradnju u JI Europi, iznijela radni dokument za projekte inicijative u regiji na područjima: infrastrukturni projekti, energetska sigurnost, potpora za mala i srednja poduzeća, financiranje i obrazovanja ljudskih resursa te regionalni turistički projekti. Suradnjom na tim projektima poboljšat ćemo gospodarstva i biti spremiji za članstvo u EU-u, rekao je Rama.

Naš je zajednički cilj jasan. Želimo da zemlje zapadnog Balkana naposljetku postanu članice EU-a. To je naš zajednički politički, gospodarski i geostrateški interes. To je ispravan način obrane dugoročnog prosperiteta svih građana naše europske obitelji kao i obrane europske stabilnosti. Daljnja pristupanja ovisit će o brzini kojom će naši partneri provoditi reforme, no s vremenom će se i to dogoditi, rekao je Barroso.
Konferencija u Berlinu – interes za turizam i energetiku

U Berlinu se održava Konferencija o zapadnom Balkanu na kojoj sudjeluju predsjednici država i vlada te ministri vanjskih poslova i gospodarstva šest zapadnobalkanskih zemalja (BiH, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Kosovo, Albanija) te čelnici Europske komisije, Njemačke, Austrije, Hrvatske i Slovenije. Hrvatsko izaslanstvo predvodi premijer Zoran Milanović, a u Berlinu su i šefica diplomacije Vesna Pusić i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Jedna od tema bit će i Jadransko-jonska autocesta, ali i Pelješki most, što je hrvatski prioritet.

Konferencija počela savjetovanjem ministara gospodarstva i financija

Na otvaranju skupa njemački vicekancelar i ministar gospodarstva i energetike Sigmar Gabriel najavio je kako će se konferencije posvećene zapadnom Balkanu redovito održavati svake godine. Naglasio je kako su njemački poduzetnici zainteresirani za ulaganja u zemlje zapadnog Balkana te istaknuo rezultate jednog istraživanja koje je pokazalo da 83 posto njemačkih ulagača koji su poslovali u zemljama regije žele to ponoviti. Govoreći o potencijalima regije, Gabriel je posebice istaknuo turizam i prednosti koje pruža jadranska obala.

Predsjednik Europske komisije i povjerenik za gospodarstvo i energetiku Günther H. Öttinger istaknuo je važnost investicija u energetski sektor, posebice jačanje energetske infrastrukture između zemalja EU-a i zapadnog Balkana, ali i unutar same regije. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ističući dobru povezanost energetske infrastrukture u regiji, istaknuvši Jadransko-jonski plinovod (TAP). Podsjetio je i na velik napredak u suradnji na području razvoja infrastrukture među zemljama regije.

Tijekom popodneva njemačka kancelarka Angela Merkel primila je predsjednike država i vlada zapadnog Balkana te Austrije, Hrvatske i Slovenije.

Ministre vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana primio je njemački kolega Frank-Walter Steinmeier. Razgovarali su o političkim i gospodarskim pripremama za članstvo u Europskoj uniji zajedno s kolegama iz Njemačke, Austrije i Slovenije te europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom, kazala je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Navečer je na programu radna večera u nazočnosti predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosoa, čime se i završava jednodnevna konferencija.

Uoči konferencije u Berlinu, u Cavtatu je premijer Zoran Milanović razgovarao s kolegama iz BiH, Albanije i Crne Gore o regionalnoj suradnji i mogućim zajedničkim projektima. Milanović je izjavio da je Jadransko-jonska autocesta interes nekolicine država i da je to važan projekt za Hrvatsku. Posebna tema sastanka Milanovića s kolegama premijerima bila je dovršetak Jadransko-jonske autoceste koja bi preko Hrvatske, BiH, Crne Gore i Albanije trebala povezati središnju i zapadnu Europu s Grčkom. (Foto: Reuters/PIXSELL, HRT)