Koncerti Zagrebačke filharmonije obilježili tjedan u gradu

Kako je bilo i najavljeno, dugoočekivani koncerti pod vodstvom maestra Dmitrija Kitajenka, uz solistički nastup pijanistice Lilye Zilberstein sa orkestrom Zagrebačke filharmonije obilježili su ovotjedna događanja u našem Gradu

zgf 1

Zagrepčani, kao i svi koji su se ovaj vikend našli u našoj metropoli imali su priliku uživati u djelima nekih od najvećih skladatelja klasične glazbe.

Najava da meaestro Kitajenko preuzima dirigiranje Zagrebačkom filharmonijom znak je da taj vikend trebate biti u Lisinskom. Čak dva koncerta, s istim izvođačima i jednom programskom izmjenom, ponudila su još veću repertoarnu izvrsnost – Zagrebačka filharmonija publici u petak ponudila je djelo koje se smatra jednim od stupova pijanističke litarature – 3. koncert za klavir i orkestar u C-duru Sergeja Prokofjeva u izvedbi briljantne ruske pijanistice Lilye Zilberstein. Ni u subotu publika nije ostala uskraćena za jedinstven glazbeni doživljaj. Iznimno tehnički zahtjevan – Rahmanjinovljev 3. Koncert za klavir u d-molu, „izazov podjednako za prste kao i za psihu”, Zilberstein je izvela tehnički izvrsno i virtuozno. Isti program ponudio je Carmen suitu sladatelja Bizet/Ščedrina te Španjolski capriccio Rimski-Korsakova. Pod vodstvom uvijek sjajnog maestra Kitajenka, nizala su se djela klasične glazbene literature koji su sastavni dio koncertnih repertoara, ali ih nemamo priliku često čuti na našim koncertnim pozornicama.

zgf 2

Tako su koncerti Zagrebačke filharmonije održani 14. i 15. studenog kroz dobro odabranu kombinaciju vrhunskih umjetnika, kvalitetno postavljenog programa i izabranog solističkog instrumenta (pijanistički koncerti uvijek su prava glazbena poslastica) publici pružili glazbeni doživljaj – od veličanstvenog preplitanja kontrastnih ideja – radosnih, sjetnih, ponekad čak i grotesknih, preko toplih romantičnih melodija u solističkoj izvedbi klavira, do svježeg i neopterećenog, a opet promišljenog pristupa glazbi koju uši zagrebačke publike itekako dobro poznaju.

zgf 3

Iz Zagrebačke filharmonije poručuju da se za sljedeći tjedan pripremite za “Cirkus” Charlieja Chaplina. Fil(m)armonija se vratila!