Koncert “Hrvatska božićna priča” u Zagrebu

Koncert

Koncert

Zagreb – U organizaciji Hrvatske glazbene mladeži u subotu 13. prosinca u koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu održan je koncert “Hrvatska božićna priča”.

Kada biste pitali pojedinca što za njega znači glazba, vjerujemo kako bi svatko imao drugačije poimanje, ali ono što je sigurno – glazba je najjače oružje od svih te sva vrata i srca otvara, pogotovo u blagdansko vrijeme. Različite vjerske knjige pune su pjesama koje pozivaju na slavlje Onoga u kojeg se vjeruje, nazivaju ga različitim imenima, ali se u pjesmama slave iste vrijednosti i osjećaji a to su radost, ljubav, rođenje, ljepota, mir, veselje. U konačnici, što za vjernika znači pjesma, možda je najslikovitije izraženo u riječima sv. Augustina “Tko pjeva dvostruko moli”. Kako bi istinski doživjeli duh Božića, Hrvatska glazbena mladež stoga je u blagdansko vrijeme mladima ponudila taj jedinstveni koncert sa spletom božićnih pjesama u izvođenju Zbora HRT-a pod dirigentskom palicom maestra Tončija Bilića. Za vrsne obrade tradicionalnih božićnih pjesama zaslužan je hrvatski skladatelj Igor Kuljerić. Ugođaj su različitim zvučnim efektima dodatno obogatili Gregor Hrovat (udaraljke), Borna Šercar (bubnjevi), Srebrenka Poljak (celesta), Ante Knešaurek (orgulje), te Biserka Krčelić (harfa).

Posebnost ove “Hrvatske božićne priče” bila je i prava božićna priča Stjepana Licea čiji su tekstovi bili potpomognuti i mislima Nikole Kuzmičića i Ružice Lice, koje je kazivao Rene Medvešek. Bilo je to lijepo sjećanje na Božić u djetinjstvu koje je uistinu bio vrhunac iščekivanja, pripreme, te obiteljskog zajedništva. No, bilo je to i posvješćivanje, upućivanje na ono što često u današnjem svijetu previdimo, kako bi Božić postao uistinu susret.

Po završetku koncerta, za Informativnu katoličku agenciju Stjepan Lice istaknuo je kako je “priča” iz njegova pera i sjećanje na djetinjstvo, ali je u njoj puno toga što živi, što raste, dozrijeva kroz život. Vjerujem da je to htjela biti i poruka ovoga koncerta, da djetinjstvo čovjekove duše stvara raspoloženje za susret s Bogom, i za pravi Božiću životu, rekao je Lice.

Svi posjetitelji na dar su dobili nosač zvuka na kojem se nalazi trinaest pjesama izvedenih na koncertu. (IKA)