Na idućoj sjednici Predsjedništva HDZ-a i formalno bi trebala biti donesena odluka da je Kolinda Grabar-Kitarović predsjednička kandidatkinja te stranke

Kolinda Grabar-Kitarović

Sadašnju pomoćnicu glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju HDZ bi kao kandidatkinju trebao predstaviti na Izvještajnom saboru stranke 17. lipnja u Lisinskom, doznajemo u vrhu te stranke. HDZ tada slavi 25. godišnjicu i ta će obljetnica označiti početak HDZ-ove kampanje za predsjedničke izbore. HDZ će u Lisinskom, još jednom nakon motivacijskog skupa uoči europskih izbora u Ciboni, demonstrirati svoju snagu i ta je situacija idealna prilika, kako sada stvari stoje, da se na njoj prezentira K. Grabar-Kitarović.

Bivša ministrica vanjskih poslova zasigurno je najjači oponent popularnom Josipoviću, a i anketa koju je za Jutarnji list provela agencija Mediana Fides pokazuje da Josipović dobiva 41,5 posto, a Kolinda Grabar-Kitarović 30,4 posto. Pri tome, HDZ-ova kandidatkinja još nije ni progovorila, kako to voli naglasiti šef HDZ-a Tomislav Karamarko. On pak – izgubila ona izbore ili ih dobila – ne gubi baš ništa. Njenom pobjedom HDZ će zaokružiti niz uspjeha na izborima, a njenim eventualnim porazom njena karizma u HDZ-u bit će “prizemljena”. Birajući Kolindu za predsjedničku kandidatkinju HDZ se pak približava centru i zahvaća i onaj dio birača koji nisu skloni “radikalnom” HDZ-u.

U HDZ-u ističu da su dobiveni europski izbori samo uvertira u osvajanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora. Za parlamentarne izbore pripremaju i nove saveznike. Na svojoj strani žele HSLS, a s tom će se strankom maksimalno približiti centru. I HSS je s tom namjerom doveden u HDZ, ali seljačka stranka ipak je više usmjerena desno, pogotovo kada se analizira retorika Marijane Petir, koja je uz Ružu Tomašić i Andreja Plenkovića bila zvijezda europskih izbora na HDZ-ovoj koalicijskoj listi.

Uz sebe HDZ želi i Hrast, a možda i HDSSB, a time bi razbili Savez za Hrvatsku koji će za predsjedničkog kandidata istaknuti Milana Kujundžića, HDZ-ova odmetnika. (croportal.net, vecernji.hr)