Kojić: Ovo je obračun sa Zagrebom, ostali su kolateralne žrtve

gradoviiporezotvoreno

gradoviiporezotvoreno

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar najavio je desetpostotno poskupljenje komunalnih naknada nakon Nove godine zbog Vladine porezne reforme i manje novca u gradskoj blagajni.

Iz istoga razloga njegov stranački kolega Vojko Obersnel podigao je u Rijeci prirez na maksimalnih 15 posto. Istodobno iz Banskih dvora tvrde kako će milijun građana u cijeloj zemlji dobiti veće plaće. Gradonačelnici im uzvraćaju – što to vrijedi kada će dobiti i veće račune za komunalije.

Gostujući u Otvorenom, Slavko Kojić, pročelnik zagrebačkog Ureda za financije, istaknuo je kako ministar Boris Lalovac uporno raspolaže s krivim podatkom da lokalna samouprava raspolaže s 22 milijarde kuna. To jednostavno nije istina, ustvrdio je.

Kojić je rekao kako je Grad Zagreb smanjio broj zaposlenih za 2 posto otkad je došla na vlast nezavisna lista Milana Bandića. Smanjen je broj zaposlenih u Holdingu za dvije tisuće. Smanjili smo plaće, nemamo besplatno telefoniranje, nemamo novine, smanjen je vozni park, rekao je Kojić. Izrazio je uvjerenje da je ovo politički obračun s gradom Zagrebom u kojem su kolateralne žrtve sve ostale lokalne jedinice.

Ivo Jelušić, predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo (SDP), rekao je kako to što Sabor i Vlada rade može se nazvati politikom, ali ne i obračunom. Ovim izmjenama naći će se manje novca u proračunima lokalnih jedinica ali će im značajan dio tih sredstava biti vraćen kompenzacijskim mjerama, ustvrdio je Jelušić.

Željko Turk, predsjednik Udruge gradova, gradonačelnik Zaprešića (HDZ) rekao je da je Vlada osim Ustava i Poslovnika Vlade donošenjem izmjena Zakona o financiranju lokalne uprave prekršila i europsku Povelju o lokalnoj samoupravi. Izmjene Zakona Vlada je morala dogovoriti s udrugom, ustvrdio je Turk te dodao kako prihodi lokalnih samouprava moraju biti proporcionalni obvezama koje one imaju.

Turk je naglasio da je ova vladina mjera asocijalna jer njome oni koji imaju najmanju plaću dobit će najmanje, a oni koji imaju najviše, dobit će najviše. Međutim, kaže, u pitanje će biti doveden standard građana.

Turk je naglasio kako bogatije jedinice još nekako i mogu izići na kraj, međutim siromašnije općine, poput Gline, neće imati novca ni za plaće djelatnicima.

Zvonimir Novosel, SDP-ov gradonačelnik Jastrebarskog branio je vladine porezne reforme, rekavši kako smo svi svjesni da su nužne i da moraju početi u nečijem dvorištu. Prema njegovim riječima, Jastrebarsko je spremno dočekalo ovu odluku jer ona nije donesena preko noći, najavljivala se duže vrijeme. Pohvalio je kako je njegov grad jedan od rijetkih koji već četiri godine smanjuje plaće zaposlenicima u upravi. Obećao je da građani Jastrebarskog neće osjetiti manjak novca u gradskom proračunu.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić prihvaća promjene ako će ići na korist građana i u tom smislu ih ne planira dodatno opterećivati. Za veće investicijske projekte očekuje da će ih poduprijeti Vlada, a neke da će biti financirani iz Europskih fondova.

Andro Vlahušić, gradonačelnik Dubrovnika (HNS) rekao je kako je Dubrovnik, za razliku od drugih gradova, bogat imovinom i usprkos tome što im je oduzet prihod od poreza na dohodak, proračun je trebao realno rasti za 10 milijuna kuna. Nove izbore očekuje u ožujku, i na njima će se ponovno kandidirati za gradonačelnika. HRT