Knjiga biskupa Bogovića predstavljena u Slavonskom Brodu

slb

slb

Slavonski Brod – U organizaciji Gradske knjižnice i Zavičajne udruge Ličana “Vrilo mudrosti” knjiga mons. Mile Bogovića, gospićko-senjskog biskupa, “Lika i njezina Crkva u prošlosti i sadašnjosti” predstavljena je u subotu 27. rujna u Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu. O knjizi su uz autora govorili eminentni gosti iz Like i Zagreba: recenzenti knjige dr. Ante Bežen i dr. Željko Holjevac te prof. Ivica Mataija iz Državnog arhiva u Gospiću. Susret je moderirala članica udruge mr. Darija Mataić-Agičić. U uvodnoj riječi zavičajnu udrugu Ličana “Vrilo mudorsti” koja u Slavonskom Brodu djeluje 24 godine, predstavila je njezina predsjednice Zdenka Šulentić-Topolovac dr. med.

Na predstavljanju je istaknuto da je vrijednost te knjige u tome što su na jednom mjestu sabrani svi dosadašnji novinarski radovi biskupa Bogovića u kojima je sažeta cjelokupna povijest Like: o Katoličkoj Crkvi u Lici, o nastanku biskupije, o nastanku Crkve hrvatskih mučenika u Udbini, potom sva stradanja crkava u Domovinskom ratu s fotografijama, kao i najnovija istraživanja biskupa Bogovića kao povjesničara.

Istaknuvši kako je knjiga na svojevrstan način glas prošlosti koji može obogatiti našu budućnost, biskup Bogović rekao je da se osjetio dužnim pri kraju svoga mandata tom knjigom napraviti povijesni sažetak Crkve u Lici.

Knjiga je izdana o 50. obljetnici svećeništva i 15 obljetnici biskupstva mons. Bogovića. Čestitke i zahvalnu riječ uputili su mu i tom prigodom gosti iz Like i Zagreba, istaknuvši kako je ta knjiga jedna od najvažnijih dosada izdanih knjiga o povijesti Like te zasigurno nadahnuće mnogim povjesničarima. (IKA)