Klanjec – Slavko Kopač: Skulpture

Kopac-kataloga - naslovnica

Kopac-kataloga - naslovnica

Salon Galerije Antuna Augustinčića, Klanjec, 3. X – 28. XI. 2014.

U Salonu Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu, u petak 3. listopada 2014. godine u 18.30 sati otvara se izložba Slavko Kopač – skulpture.

Izložba je ostvarena u sklopu međumuzejske suradnje MHZ – Galerije Antuna Augustinčića i Galerije Klovićevi dvori, iz čijeg fundusa je izabran segment Kopačevog kiparskog opusa. Izbor od 22 rada i predgovor u katalogu potpisuje Iva Sudec Andreis, kustosica Galerije Klovićevi dvori.

Slavko Kopač stvorio je opus koji spada u red vrhunskih dometa hrvatske i svjetske likovne umjetnosti snažno obilježivši francusku i europsku likovnu scenu druge polovine 20. stoljeća. Rodio se u Vinkovcima 1913. Diplomirao je slikarstvo na likovnoj akademiji u Zagrebu u klasi Vladimira Becića. Kao stipendist francuske vlade boravio je 1939.-40. u Parizu, nakon čega je djelovao kao nastavnik crtanja na gimnaziji u Mostaru te na Drugoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu. Godine 1943.-48. odlazi na studijsko putovanje u Italiju, a krajem 1948. dolazi u Pariz, gdje započinje dugogodišnje prijateljstvo i suradnju s francuskim umjetnikom Jeanom Dubuffetom. Prema Dubuffetovoj želji, postao je kustosom i konzervatorom Kolekcije Art brut do njezina preseljenja u Lausanneu 1975. godine, a po preseljenju zbirke bio je član Upravnog odbora.

Od 1953. sa suprugom Paulette i sinom Laurentom živio je i stvarao na Montmartreu. Umro je u Parizu 1995. godine i pokopan na groblju Montmartre.

Osim slikarstva, bavio se kiparstvom i ilustracijom, opremom publikacija i pjesništvom, a autor je i svečanoga zastora osječkoga HNK (izveden 1989.- 90. uz pomoć Rudolfa Labaša). Samostalno je izlagao u Zagrebu, Vinkovcima, Firenzi, Trstu, Rimu, Venceu, Parizu, Milanu, Perugi, Kentuckyju, Rijeci, Louisvilleu, Orléansu, Osijeku, Beogradu, Splitu, Chicagu, Houstonu te na brojnim skupnim izložbama diljem svijeta.

Godine 1993. poklonio je Galeriji Klovićevi dvori sedamdeset svojih radova – slika, crteža, kolaža, grafika, reljefa i skulptura, koja su stigla iz Kolekcije Art brut u Lausanni. Darovana zbirka antologijski predstavlja Kopačevo jedinstveno stvaralaštvo, istodobno blisko i nadrealizmu i informelu te najpotpunije izraženo u art brutu, odnosno vlastitoj i osobnoj njegovoj inačici.

Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture RH, a može razgledati do 28. studenog 2014., radnim danom (ponedjeljak – petak) od 9 do 15 sati.

Mr.sci. Davorin Vujčić, viši kustos