Kinesko crno tržište znanstvenih radova

A-scientist-carrying

Novinari časopisa Science su dokumentirali rastuće kinesko crno tržište članaka i autorstva u uglednim znanstvenim časopisima. “Ljudi ne štede novca kako bi bili objavljeni”, kaže bivši potpredsjednik pekinške Sveučilišne treće bolnice

“Mogućnosti [kažu iz Sciencea] uključuju ne samo plaćanje za autorstvo na radu pisanom od strane drugih znanstvenika,nego i plagiranje prevođenjem radova već objavljenih na kineskom i ponovno slanje na engleskom jeziku; zapošljavanje autora koji bi sastavio članak iz lažnih ili neovisno prikupljenih podataka; ili jednostavno kupnja članka iz online kataloga rukopisa-često uz jamstvo publiciranja”.

Objaviti ili nestati ima posebnu hitnost u Kini. Zlatni standard su publikacije u indeksiranim časopisima na engleskom jeziku. “Broj radova koje je istraživač objavio u SCI-rangiranim časopisima u razdoblju od pet godina je često odlučujući čimbenik u promaknućima- i obično se samo radovi na kojima je kandidat prvi ili zadnji autor računaju.”

Kao rezultat toga, mutne agencije koje djeluju kao brokeri podacima i „pisci za druge” su se namnožile. Science je čak pronašao jednu web stranicu s natpisom “TO JE NEVJEROJATNO: MOŽETE OBJAVITI SCI ČLANKE NE RADEĆI EKSPERIMENTE.”

Predsjednik Nacionalne kineske zaklade za prirodne znanosti Yang Wei, kaže u članku u Scienceu da je to crno tržište obeshrabrujuće, ali da stvari definitivno idu na bolje. “Razvoj dobre znanosti u Kini treba ostvariti tri cilja: postignuće originalnih otkrića, unaprijeđenje razumijevanja otkrića do kojih se došlo drugdje, i stjecanje globalnog utjecaja. Ništa od toga se ne može dogoditi dok znanstveno poduzetništvo nije zdravo i vjerodostojno. (Foto: Ben Broomfield/Guardian, Hvistendahl M. China’s Publication Bazzar/Science 2013, Ivan Pavao Gradiški, dr.med./HKLD)