Kina želi postati vodeći proizvođač čipova

ninaSperanda (8)

Kineske vlasti sastavile su plan kojim će kinesku industrija čipova raznim mjerama i investicijama podići na vrh svjetske proizvodnje čipova do 2030. godine.

Namjera je smanjiti i ovisnost kineske industrije o stranoj tehnologiji i komponentama. Kina je trenutačno najveći svjetski proizvođač elektroničkih uređaja (u 2013. godini na teritoriju Kine proizvedeno je 1,5 milijardi telefona i 340 milijuna osobnih računala), no od toga je ostvaren profit od samo 4,5%. Domaća industrija poluvodiča trenutačno zaostaje za konkurencijom pa je prošle godine vrijednost uvezenih integriranih krugova dosegla 231 milijun $.

Predstavljeni plan predviđa uhodani sustav financiranja i jasna pravila za razvoj industrije do 2015. godine. Do 2020. godine kineski proizvođači mobilnih uređaja, mrežne opreme i opreme za računalstvo u oblaku trebali bi biti kompetitivni s ostalim svjetskim proizvođačima. Deset godina poslije kineska industrija integriranih krugova trebala bi biti vodeća u svijetu.

Cijeli plan je zamišljen za promociju domaće tehnologije jer ona trenutačno veoma ovisi u stranoj tehnologiji. Intelovi čipovi nalaze se u većini osobnih računala i poslužitelja u Kini (čak i u Tianhe-2 superračunalu, trenutačno najbržem superračunalu na svijetu). Najpopularniji operativni sustavi na kineskom tržištu su Microsoftov Windows i Googleov Android. (Gorenje)

ninaSperanda (8)
Nina Šperanda