Kina pretekla SAD kao najveća svjetska trgovačka sila

peking

peking

Kina tvrdi da je “vrlo vjerojatno” pretekla Sjedinjene Američke Države kao najveća svjetska trgovačka nacija. Naslov je to koji je godinama krasio SAD

Sudeći prema najnovijim podacima, ukupna trgovina Kine narasla je na godišnjoj razini za 7,6 posto na 4,16 trilijuna američkih dolara u 2013, piše BBC.

SAD još nije objavio svoje godišnje brojke, no njihova je trgovina u prvih 11 mjeseci 2013. iznosila 3,5 trilijuna američkih dolara.

Kina je postala najvećim svjetskim izvoznikom u 2009. godini. Njezin uvoz je također narastao uslijed ekspanzije ekonomije.

“Vrlo je vjerojatno da je Kina pretekla SAD i postala najveća svjetska trgovačka sila”, rekao je Zheng Yuesheng, glasnogovornik kineske carinske uprave.

SAD bi svoje brojke trebale objaviti sljedeći mjesec.

Ipak, neki sumnjaju u točnost podataka o kineskom izvozu. Sumnje su se intenzificirale u posljednjih nekoliko mjeseci.

Pojavile su se špekulacije da neki kineski izvoznici vjerojatno “napumpavaju” svoj izvoz u pokušaju da zaobiđu restrikcije o ograničavanju unošenja sredstava u zemlju.

Kineski su politički dužnosnici poduzeli mjere kako bi se suprostavili tome problemu.

U svibnju prošle godine, Državna uprava za vanjsku razmjenu (SAFE), kineski regulator za razmjenu s inozemstvom, je rekla kako će povećati strogoću kad je u pitanju provjera izvoznica, i nametnuti teže kazne tvrtkama koje objavljuju netočne informacije.

Sun Juwei, kineski ekonomist u HSBC-ju u Pekingu, rekao je kako su “nove mjere mogle iz opticaja istisnuti te lažne trgovinske aktivnosti”.

“Mi uistinu smatramo kako bi te aktivnosti mogle biti relativno potisnute u usporedbi s prošlom godinom”.

Neki analitičari su također rekli da iako su možda napuhane brojske kineske trgovine, ona bi u svakom slučaju zasjela na prvo mjesto po toj aktivnosti.

“Razlika između ukupne trgovine Kine i SAD-a će vjerojatno iznositi gotovo 250 bilijuna dolara u 2013.”, rekao je Rajiv Biswas, glavni ekonomist azijsko-pacifičke podružnice IHS-a BBC-ju.

“To je velika razlika i malo je vjerojatno da će bilo kakva prilagodba finalnih rezultata promijeniti poziciju ovih dvaju zemalja.”

Biswas je dodao kako će razlika između SAD-a i Kine postati još većom u tekućoj godini.

Kineski je izvoz povećan za 7,9 posto na godišnjoj razini u 2013., dok je izvoz porastao na 7.3 posto.  (Foto: Elgranjamon.es, Dalje)