Skip to content

Kazalište ‘za poslije’: treba nam kruh, ali i kultura

m scena

Kazalište Mala scena, pionir brojnih domaćih javnih inicijativa, pokrenulo je projekt ‘ulaznica za poslije’, pridružujući se time istoimenom globalnom pokretu.

Svi posjetitelji ovog neovisnog zagrebačkog kazališta ubuduće će uz vlastite, moći kupiti i ulaznice ‘za poslije’ i to za za sve produkcije namijenjene djeci i mladima, a kazalište će ih potom putem društvenih mreža distribuirati onima koji u kazalište žele, ali si to ne mogu – priuštiti.

Planetarno popularni pokret ‘za poslije’, a kojem su se već dosad pridružili brojni domaći poduzetnici akcijama kruha ili obroka ‘za poslije’, dio je nastojanja da se dobra i usluge potrebitima distribuiraju bez da ih se nužno uvodi u sustav raznih oblika socijalne ili drugih oblika pomoći, te da se tako čim više sačuva njihovo dostojanstvo.

No, dok je širom svijeta fokus akcije ‘za poslije’ na osnovnim egzistencijalnim potrebama, poput kruha, vode ili dnevnih obroka, u Maloj sceni vjeruju da je u tom ‘paketu’ mjesto i – kulturi.

«Kruh i voda nisu dovoljni da biste se osjećali jednakovrijednim članom društva. Pogotovo kad ste dijete. Baš tad vam je potrebna vizija drugog i drugačijeg, mogućnosti da vlastitim izborima mijenjate svijet, ali što je važnije – sebe. Kazalište doista ima moć da život učini boljim i taj dar želimo uz pomoć naše vjerne publike podijeliti sa onima kojima je najpotrebniji», kaže ravnateljica kazališta Mala scena, Vitomira Lončar.

U sklopu ovog projekta, od 1. listopada publika će za svaku od subotnjih izvedbi predstava za djecu, moći kupiti neograničen broj ‘ulaznica za poslije’, te ih tako donirati onima koji si ih ne bi mogli priuštiti. Broj dostupnih ulaznica ‘za poslije’ bit će oglašen na društvenim mrežama, ali i u samom kazalištu, kako bi oni kojima su namijenjene znali da su im na raspolaganju.

«Kazalište doista ima moć mijenjati i svjetove i živote. I zato duboko vjerujemo u ovu akciju. Nadamo se da će joj se pridružiti i ostala domaća kazališta, ali i poduzetnici i tvrtke koje si mogu priuštiti da djeci, najranjivijoj i najvažnijoj od svih naših publika, pokažu da u životu nije najvažnije – imati», kaže Vitomira Lončar.

See also  Koprodukcijski projekt „Ideš dalje" u ZKM-u