Kazališna predstava “Ritina škola” izvedena u Korčuli

ritina škola

Sinoć je u organizaciji Centra za kulturu Korčula u kino dvorani Liburna izvedena kazališna predstava “Ritina škola”,kojom su glumci kazališta Planet Art: Marko Torjanac i Nataša Janjić Lokas nasmijali publiku uz komediju autora Willy Russell,čiji se umjetnički ravnatelj Marko Torjanac uz adaptaciju i scenografiju potpisuje i kao redatelj i prevoditelj.

Po njegovim riječima„Ritina škola”Willyja Russella jedna je od najizvođenijih suvremenih komedija u svijetu, a u produkciji Planet Arta adaptirana je za Hrvatsku,čime priča o znanju i obrazovanju postaje zanimljivija i još intrigantnija,jer govori o tome što se događa kad se u društvu koje baš ne cijeni znanje pojavi jedna cura koja osjeća da joj u životu nešto nedostaje. Ta cura je frizerka Rita, koja se suočava s profesorom Pravdanom na večernjem tečaju književnosti,koji je iako ciničan ipak duševan,ali i sklon piću,s kojim se znatiželjna 37.godišnja frizerka Rita zbližava osjećajući da bi uz tu vrstu obrazovanja mogla bolje razumjeti život.

Iako neobrazovana, ali bistra, živa i šarmantna,njih se dvojica suočavaju i s vlastitim životima,odlukama i pitanjima,kao i gledatelji koji su nakon predstave komentirali i razmišljali o nekim lekcijama i pitanjima iz„Ritine škole”.S ovom komedijom je Planet Art od 12.kolovoza 2014.gotovo svakodnevno mijenjao pozornice na turneji po primorskim mjestima: Murter, Krk, Skradin, Solin, Novalja, Kastav, Imotski, Tučepi, Supetar i Korčula. (Nikola Perić/dubrovacki.hr)