pazin dani

Tema: “Kršćansko-muslimanski odnosi u današnjem svijetu”

Pazin – U Pazinskom kolegiju priređen je u četvrtak 28. kolovoza Katehetski dan za Porečku i Pulsku biskupiju. Poziv je poslan svim vjeroučiteljima koji djeluju u osnovnim i srednjim školama na području Biskupije, kao i svećenicima, župnim katehetama, odgajateljicama u vjeri u predškolskim ustanovama i studentima teologije. Okupilo se više od osamdesetero vjeroučitelja i vjeroučiteljica. Tema susreta bila je “Kršćansko-muslimanski odnosi u današnjem svijetu”, a predavač je bio dr. Tomislav Kovač, viši asistent na Katedri fundamentalne teologije KBF-a Sveučilišta u Zagrebu.
Dr. Kovač je na vrlo jednostavan i lako razumljiv način govorio o počecima i bitnim oznakama islama, te o odnosu islama prema drugim religijama. Dotakao se i “dodirnih točaka” islama i kršćanstva, ali je govorio i o razlikama. I sama je Crkva nakon Drugoga vatikanskog koncila više otvorila vrata za dijalog s muslimanima koji zajedno s nama i Židovima slave istoga Boga.

Nakon predavanja odgovarao je na mnoga pitanja sudionika. Uslijedile su obavijesti iz Katehetskog ureda o planu i programu zajedničkih susreta kroz novu školsku godinu, podjela mandata i potvrda vjeroučiteljima. Skup je završio zajedničkim ručkom. (IKA)