Skip to content

Kardinal Bozanić: Srce kršćanina treba znati vidjeti čovjeka u potrebi

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog proslavila svetkovinu svoga zaštitnika

boz

Zagreb – Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog svečano je u subotu 27. rujna proslavila svetkovinu svoga zaštitnika. Euharistijsko slavlje u samostanskoj crkvi u Zagrebu predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji s rektorom crkve vlč. Marijanom Pavlenićem, predsjednikom Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica o. Vinkom Mamićem, rektorom Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu mr. Anđelkom Košćakom, te još desetak svećenika.

“Zahvaljujući našim sestrama milosrdnicama ovdje već više od 150 godina živi karizma sv. Vinka Paulskog”, kazao je kardinal Bozanić na početku homilije. Djelo sv. Vinka prisutno je i danas među nama, u Zagrebu, u kući u Frankopanskoj gdje živi oko 140 njegovih duhovnih kćerki. Na njih moramo biti danas ponosni i Bogu ih preporučiti kako bi iz dana u dan ponavljale ono “da” i živjele ono što su na dan zavjetovanja obećale.

Kardinal se osvrnuo na pročitano evanđelje o milosrđu, riječi koju često čujemo u Crkvi i društvu. “Možda ne razumijemo što ta riječ znači, ali s druge strane vjerojatno to više osjećamo nego što bismo mogli izreći riječima. Teško je razumjeti riječ ‘milosrđe’ ako se ne približimo Onomu koji je sam milosrđe”, istaknuo je kardinal Bozanić. Bog je milosrdan i to je ona vjernička spoznaja koja daje pouzdanje ljudskome srcu. Kardinal je upozorio na granice koje čovjek postavlja kada ustraje u zlu i tako priječi djelovanje Božjega milosrđa. Govoreći o caritasu u Crkvi, podsjetio je da on nije samo jednostavno, humanitarno djelo, već da je uvijek nešto više. “Caritas pomaže onima koji su u potrebi, a svi smo u potrebi. U prvom redu Božje ljubavi. Onaj koji to ne spozna, taj je najsiromašniji.” Na kraju homilije kardinal je pozvao da Božju ljubav uvijek iznova spoznajemo te je naviještamo i prenosimo drugima. “Srce kršćanina, srce vjernika je ono koje treba znati naći i vidjeti čovjeka u potrebi”, zaključio je, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije. (IKA)