Glavni osumnjičenici za napad na francuski satirični časopis su braća Said i Cherif Kouachi, podrijetlom iz Alžira, odrasli kao siročad u Bretanji, a potom nastanjeni u Parizu, piše Jutarnji list

ubojice

Cherif (32) je, prema pisanju francuskih medija, osuđeni islamist koji je 2008. bio u zatvoru i dugo je poznat policiji zbog aktivnosti povezanih s terorizmom. Poznat je još pod ratničkim imenom Abu Isen, a bio je član mreže Buttes Chaumont koja je organizirala slanje džihadista u Irak gdje su se borili protiv američko-britanske invazije 2003. godine.

Instruktor fitnessa

Odrastao je u sirotištu u Rennesu na sjeverozapadu Francuske i bio je instruktor fitnessa prije nego što se pridružio bratu Saidu u Parizu. Tamo je radio kao dostavljač pizze i na drugim lošije plaćenim poslovima. Obojica su se navodno bavila sitnim kriminalom i tek su kasnije ušli u vode fanatičnog islama. Policija je Cherifa uhitila 2005. godine prilikom pokušaja ukrcaja u zrakoplov za Siriju koja je tada bila ulazna točka za iračko ratište. Navodno mu je najprije cilj bio napadati židovske mete po Francuskoj, ali su ga radikalni imami, pod čije je krilo došao, uvjerili da će džihad od njega imati više koristi na ratištu u Iraku. Tada je, 2008., osuđen na tri godine zatvora, ali mu je kazna skraćena na 18 mjeseci. Uskoro je, 2010., identificiran kao jedan od sudionika urote da se iz zatvora izvuče Smaďn Aďt Ali Belkacem, također Alžirac, koji je 2002. dobio doživotnu kaznu zatvora zbog bombaškog napada na pariški metro 1995. u kojem je ubijeno osam, a ranjeno 30 ljudi.

Presudan Abu Ghraib

I njegova starijeg brata, Saida Kouachija (34), policija je sumnjičila kao sudionika iste urote, ali braća nisu optužena zbog nedostatka dokaza.

Navodno su redovito dolazili u džamiju u okrugu Stalingrad gdje su došli pod utjecaj radikalnog imama Farida Benyettoua. On ih je navodno ohrabrivao da proučavaju islam u njegovu domu i u muslimanskom centru u svojoj četvrti. Kada je Cherif uhićen 2008., izjavio je da se odlučio pridružiti pobunjenicima u Iraku nakon što je vidio snimke mučenja u američkom zatvoru Abu Ghraib pokraj Bagdada. Bio je tada tek mladić u ranim 20-ima, a imam Farid bio je tek nešto stariji, ali je taj čistač, koji je postao propovjednik, vatreno branio samoubilačke napade i džihad.

“Prije sam bio delinkvent, ali to se promijenilo. Čak nisam mogao zamisliti da bih mogao poginuti”, izjavio je Cherif tada sudu. Jedan muškarac kojega je upoznao u džamiji objasnio mu je osnove baratanja kalašnjikovim.

Kouachi nikad nije bio član neke od “etabliranijih” skupina. Vjeruje se da je oružje nabavio zahvaljujući vezama s lokalnim kriminalcima koje je upoznao u zatvoru. Međutim, jedan policijski dužnosnik izjavio je da su napadači povezani s jemenskom terorističkom mrežom, a Cédric Le Béchec, svjedok koji je naišao na napadače u bijegu, izjavio je da su mu rekli: “Možeš reći medijima da je ovo jemenska al-Qa’ida”.

‘Oženjen i miran’

O njegovom bratu Saidu je zasad objavljeno puno manje informacija, a prema njima je, navodno, oženjen i “uvijek bio u dobrim odnosima sa susjedima”.

Treći osumnjičeni, 18-godišnji Hamyd Mourad, predao se policiji kad je vidio svoje ime na televiziji i tvrdi da nije kriv. Prema prvoj informaciji, on je vozio automobil za bijeg napadača. Jutarnji list/DV

 

 

GOOGLE ispod bira i objavljuje one reklame i oglase za koje je dobio najviše novca od pojedinih oglašivača! U najvećem broju su to lijepi oglasi, ali ponekad su i prave nakaze koje nam žele uništiti sadržaj od kojih se portal AA ograđuje