Jurčić: Mjere koje potiče Vlada potiču pad industrijske proizvodnje

Jurcic

Ekonomist Ljubo Jurčić komentirao je za narod. hr izvješće Eurostata po kojem je Hrvatska u veljači zabilježila najveći pad sezonski prilagođene industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini među članicama Europske unije koja je sama zabilježila blagi rast ocijenivši kako mjere koje potiče Vlada potiču pad industrijske proizvodnje.

„To je u Hrvatskoj trend. Od 2007. u Hrvatskoj pada industrijska proizvodnja, iako je do 2008. bila u pozitivnoj zoni. Taj trend je nastavljen, a nije poduzeta nijedna mjera da se taj trend zaustavi. Mjere koje potiče Vlada RH potiču pad industrijske proizvodnje,” izjavio je Jurčić i dodao kako svaku proizvodnju, pa tako i industrijsku potiče najviše potrošnja.

„Kako bi proizvodnja išla dalje, potrošnja mora rasti, to je nužan uvjet. Mi nemamo aktivnu mjeru gdje bi se potrošnja povećala te bi se zadovoljavala iz domaće proizvodnje. Nemamo mjeru za povećanje potrošnje, a ekonomska politika je postavljena tako da se u Hrvatskoj ne isplati proizvoditi. Ako bi povećali potrošnju, onda bi ta potrošnja u najvećoj mjeri došla iz uvoza,” rekao je Jurčić.

Jurčić tvrdi da kad bi se druga mjera, u kojoj se isplati u Hrvatskoj proizvoditi bez potrošnje, onda bi domaća proizvodnja povukla izvoz, ali pošto nema te aktivne mjere u Hrvatskoj, onda ni izvoz ne može podići značajno hrvatsku proizvodnju.

Hrvatska industrijska proizvodnja u veljači se smanjila 2,8 posto u odnosu na siječanj kada je poskočila 5,4 posto. Eurostatova izvješća pokazuju da industrijska proizvodnja u Hrvatskoj od rujna prošle godine iz mjeseca u mjesec oscilira u rasponu od rasponu od minus tri do plus 5,4 posto.

Na pitanje da prokomentira te oscilacije, Jurčić je ocijenio kako se te promjene ne gledaju na mjesečnom nivou već na godišnjem. „Jedan mjesec može biti plus, a drugi minus. To je igra ciklusa i baza gdje je tri mjeseca minimum za neki zaključak,” rekao je za narod.hr Jurčić. (Foto: D. ŠKOMRLJ, Narod.hr)