Josipović odbacuje prozivke da u mandatu nije napravio obećano

ivo josipovic

Predsjednik Republike Ivo Josipović odbacio je danas prozivke svojih protukandidata da u svih pet godina svoga mandata nije radio ništa, a da ustavne promjene sada predlaže u predizborne svrhe

ivo josipovic

“Naravno da protukandidati žele pokazati da onaj tko je na suprotnoj strani ne vrijedi ništa. Zanimljivo je da oboje nisu više-manje iznijeli ništa programskoga, nego se samo referiraju na ono što ja jesam ili nisam napravio, ili ono što ja planiram ili ne planiram. Mislim da ta činjenica dovoljno govori”, izjavio je Josipović u emisiji “S predsjednikom uz kavu” Hrvatskog radija.

Navodi da je za njegova mandata Hrvatska ušla u EU, u čemu, kaže, njegov doprinos nije zanemariv.

Naglasio je i da je na njegov prijedlog ustavnim promjenama 2010. onemogućeno zastarijevanje kaznenih djela vezanih uz pretvorbeni kriminal i ratno profiterstvo, tumači kako je u njegovu mandatu promijenjena društvena klima tako da nitko više nije imun od kaznenog progona, te da je u mnogim slučajevima posredovao između poslodavaca i sindikata, a brojnim tvrtkama omogućio izlaz na inozemna tržišta.

Objašnjavajući zašto je pisao predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki, tražeći konsenzus oko uvođenja preferencijalnog glasovanja već na idućim parlamentarnim izborima, Josipović je kazao kako je želio da njegova ideja promjene Ustava dobije odjek u Saboru.

Želio je, kaže, i upozoriti na opsežnu anketu koja je pokazala veliku disproporciju između odnosa javnosti i politike prema važnim društvenim pitanjima.

“Jedno od tih pitanja je želja građana da više sudjeluju u izbornim procesima, da ne budu samo glasačka mašina i upravo zato javila se i ona referendumska inicijativa, čijim sadržajem nisam u potpunosti zadovoljan, ali ona jasno pokazuje da građani više žele participirati u izborima”, kazao je Josipović.

Naglasio je da ustavne promjene koje predlaže ne mogu biti tema idućih parlamentarnih izbora te da je jedna od njegovih poruka u pismu Leki da radi ustavne promjene koje će predložiti Saboru, a da bi u međuvremenu trebalo poduzeti sve kako bi postigao konsenzus oko uvođenja preferencijalnog glasovanja već na idućim parlamentarnim izborima.

Na pitanje imaju li ustavne promjene koje predlaže potporu njegove bivše stranke, SDP-a, Josipović je kazao kako je o potpori rano govoriti dok ne uputi cjelovit prijedlog u Sabor.

“Možemo govoriti podržava li netko ili ne podržava glavne smjernice, a ova anketa je pokazala da one uživaju veliku podršku građana. Nadam se da ćemo tu podršku imati i u Saboru, od svih političkih opcija i da će, kad se ohlade strasti od ovih izbora, i vladajuće i opozicijske stranke možda drukčije gledati na ovu inicijativu”, kazao je.

Josipović je ocijenio da bi Sabor ubuduće morao biti mjesto na kojem će se postizati konsenzus o važnim pitanjima, posebno o nužnim reformama za provedbu kojih je potrebno više od jednog mandata.

“Na žalost, nekako se kod nas kroz dugi niz godina parlament profilirao kao mjesto gdje se izglasava ili ne izglasava određeni zakon. Neću reći da je to puka glasačka mašina, daleko od toga. Bilo je vrlo zanimljivih rasprava i Sabor je tu imao i političku inicijativu, ali mislim da je to premalo u odnosu na ono što proizlazi iz duha Ustava”, smatra Josipović.

Podsjetio je kako je Hrvatska zemlja parlamentarne demokracije, ali i ocijenio da “naša politička praksa ipak parlament gura sa strane, a izvršnu vlast gura kao jedino mjesto donošenja političkih odluka”.

Upitan je li potpisao referendumsku inicijativu protiv monetizacije autocesta, Josipović je rekao da predsjednik Republike ne bi trebao potpisivati ni jednu referendumsku inicijativu.

Ponovio je da je riječ o vrhunskom gospodarskom i proračunskom pitanju, dodavši kako “žali da do sada nismo do kraja jasno čuli sve dobre i sve loše strane, koje opasnosti vrebaju ako idemo u monetizaciju te koje su posljedice za plaće, mirovine, za financiranje javnih institucija u krizi ako to ne učinimo”.

“Zato mi se čini legitimno, možda i treba o tome odlučiti na referendumu, ali mislim da bi bilo bolje da se na referendumu odlučuje o vrlo konkretnom poslovnom odnosu. Ovako se bojim da nećemo možda doći do najboljeg rješenja”, dodao je.

Josipović je kazao da ranije nije čuo za dug od 45 milijuna dolara za obveze Hrvatske iz sukcesije, zbog kojega je najveća švicarska banka UBS tužila Hrvatsku na saveznome sudu u New Yorku.

“To mi je prvi glas. Činjenica da se nije plaćalo ili se nije o tome govorilo govori o jednom lošem stanju kroz dugi niz godina. Sada se povlači pitanje tko je za to odgovoran, no odnosi koje imamo prema banci moraju se što prije regulirati, jer kamate idu, ugled se gubi a to nije potrebno”, ocijenio je Josipović.

Na medijski napis o ‘najavi’ iz HDZ-a da će, ako ta stranka dođe na vlast, žene koje se odluče na pobačaj prvo morati razgovarati sa svećenikom, Josipović je kazao da je pobačaj pravo žene koje se ne smije ukinuti. “Usluga mora biti osigurana, a svako uvjetovanje razgovora sa svećenikom je protiv sekularnog karaktera države”, dodao je. (Hina)