Josip Rubes: Apstrakcije

Sample Image
U izložbenom prostoru Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama, 30. rujna 2009. godine, otvara je izložba „Apstrakcije", dr. Josipa Rubesa. Izloženi apstraktni radovi na platnu mogu se pogledati do 11. listopada 2009. godine.

Sample Image

Predgovor u katalogu je napisao likovni kritičar Stanko Špoljarić:

Predah uz slikanje uz zadatke odgovornog liječničkog poziva za dr. Josipa Rubesa postao je više od lijepog hobija. Razumljivo, svakodnevnica je obilježena profesionalnim obavezama no strast za slikanjem ubrzo je rezultirala dojmljivim opusom, ciklusom prepoznatljivog rukopisa. Na dosadašnjim izložbama Rubes se predstavljao kao slikar pejsaža, motiva potaknutih pitoresknošću Zagorja. U uprizorenjima ljepote krajolika Rubes se prepuštao širini prostora, nalazio je zanimljive zakutke, oblikujući karakteristične brežuljke i udoline svojom mjerom stilizacije. U emotivnoj posvojenosti pejsaža nalazio je sklad između poštivanja realističnog i reduciranosti formi, shvaćajući odabranu scenu i kao slikarsku i kao objektivnu činjenicu. Rubes je dosegao uvjerljivost izgleda pejsažne posebnosti služeći se najčešće tehnikom pastela. Stvarajući u tragu klasične estetike Rubes se priklonio poetskom realizmu, načinu isticanja ugođajnosti trenutka prenjetog u trajanje. Rubes je u varijacijama na temu, bogatstvom kompozicijskih rješenja pokazao izuzetnu maštovitost. Radikalni stilski iskorak dogodio se Rubesovim nedavnim izložbenim istupom. Motiv je nestao i Rubes je ušao u prostor apstraktne slike. U razlićitosti dvaju izraza ipak postoje dodirne točke, prvenstveno u ritmičkoj uravnoteženosti fragmenata i osjećaju za red. Ipak u novom ciklusu gesta je slobodnija a boja dovedena do kolorističkog krika.Dinamička površina izuzetno bogate strukture oblikovana je akcijom ruke nad platnom, pristupu svojstvenom akcionom slikarstvu. Stvorena gusta mreža lijija i usitnjenih mrlja, pulzirajuće tkivo velikog kromatskog raspona koje brojnošću niti i kapljićastih udara stvara naboj slike. Neočekivani Rubesov dijalog s inenzivnom bojom pokazao se ne samo uspješnim izletom već vidom likovne autentičnosti, znaka zrelosti u traženju vlastite slikarske vokacije.

Stanko Špoljarić, prof.

Sample Image

Josip Rubes, liječnik i slikar iz Krapinskih Toplica, rođen je 1942. godine u Pavlovčanima nedaleko Jastrebarskog. Crta i slika od rane mladosti. Njegov slikarski interes pretežno su krajolici Hrvatskog Zagorja. Služi se tehnikom ulja na platnu, a zadnjih desetak godina najviše slika suhim pastelom. U toj tehnici naslikao je preko 1000 krajolika. Izlaže od 1976. godine. Do sada je priredio 57 samostalnih izložbi. Posljednih godina sve više ga privlači apstraktno slikarstvo. Sudjelovao je na preko 300 skupnih izložbi. O njegovom slikarstvu likovne kritike pisali su J. Baldani, A. Bauer i S. Špoljarić. Član je više slikarskih udruga (HLD, Grupa-69, Zlatarska paleta, LIPA i KUD Zl. Baloković). Organizator je likovnih izložbi u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama. Na ovoj 58. samostalnoj izložbi predstavlja se apstraktnim slikama. Od 1972. godine živi i radi u Krapinskim Toplicama.

Sample Image

Adresa:

Josip Rubes
Klokovec 226, 49217 Krapinske Toplice
e-mail: josip.rubes@kr.t-com.hr

Sample Image

Značajnije samostalne izložbe:

1992.
Jastrebarsko, Narodno sveučilište
Krapina, Narodno sveučilište
1993.
Sv. Križ Začretje, Dvorac Vranicany
Zagreb, Zagrebački velesajam  «Globus»
1997.
Zlatar, Galerija izvorne umjetnosti
1998.
Pregrada, Pregradsko kulturno središće
Zabok, Gradska galerija
Desinić, dvorac Veliki Tabor
2000.
Zagreb, Galerija «Croatia-Lloyd»
Zagreb, Galerija «Ericsson-Tesla»
Zagreb, Policijska akademija
2002.
Celje, Galerija «Spominek»
Zabok, dvorac «Gjalski»
Krapinske Toplice, Spec. bolnica
2003.
Stubičke Toplice, hotel «M. Gubec»
2004.
Sv. Ivan Žabno, Općinska galerija
Zagreb, Pučko otvoreno učilište

Sample Image

2005.

Krapina, Pučko otvoreno učilište
2006.
Zagreb, Galerija grupe-69
2007.
Sesvete, Galerija knjžnice
Zagreb, Hrvatski liječnički zbor
2008.
Zagreb, Volksbank, Račkoga 9
Zagreb, Galerija Sunce
2009.
Zagreb, Galerija Citroen

Akademija-Art.net