Još jedna afera: Akcijski plan “Barbika”, povjerljivo, radna verzija

josip leovic (3)
Na pomolu je još jedna afera u kojoj se spominje “obavještajno podzemlje”. U Ured predsjednika Ive Josipovića stigla je pošta u kojoj je bilo 13 uvezanih papira pod nazivom – Akcijski plan “Barbika”, povjerljivo, radna verzija. U njemu se nalazi popis aktivnosti čiji je cilj kompromitirati protukandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović, i to tako da se u medije podmeću štetne informacije o njezinu privatnom životu i imovini.

Uz takozvani dokument bilo je i popratno pismo anonimne, navodno zabrinute SDP-ovke, koja upozorava na spomenuti uradak i tvrdi da je nastao u SDP-u, za potrebe Josipovićeve predsjedničke kampanje. Predsjednik Josipović smatra da je takozvani akcijski plan uradak “obavještajnog podzemlja” s kojim je imao posla i u prošloj kampanji.

U ured predsjednika Ive Josipovića jučer je naime stigao dokument sastavljen na trinaest stranica, koji sadrži popis aktivnosti kojima bi se u predstojećoj predsjedničkoj kampanji trebala diskreditirati HDZ-ova kandidatkinja i to tako da se kroz medije podmeću informacije o njezinu privatnom životu, imovini i još dosta toga što bi joj škodilo.

Predsjednik Josipović smatra da se radi o podmetanju te da je dokument kreacija paraobavještajnog podzemlja. Josipović je istaknuo da ga se, fingiranjem takvog dokumenta, nastoji difamirati kao osobu koja vodi prljavu kampanju, a s druge strane neke legitimne primjedbe koje bi mogao iznijeti protukandidatkinji tijekom kampanje unaprijed prikazati kao još jedno podmetanje.

Josipović smatra da Kolinda Grabar-Kitarović nema veze s ovim te da se radi o prljavom obliku političke borbe i da istraživanje autora nije posao za sigurnosne službe zbog čega ih, kazao je, neće niti angažirati.

Riječ je primitivnom paraobavještajnom uradku za koji ne mogu tvrditi tko je autor, čak se ne bi usudio tvrditi da je rezultat rada u stožeru gospođe Grabar-Kitarović. Svatko tko pogleda taj dokument vidi da je riječ o podmetanju, koji je dosta primitivne naravi, izjavio je Josipović u ekskluzivnom telefonskom razgovoru za Hrvatski radio. (HRT)

josip leovic (3)
Josip Leović