Skip to content

Johnathan Roberts: Serpentine Fire

Otvorenje izložbe „Serpentine Fire", američkog slikara Johnathana Robertsa, koji posljednje četiri godine živi i radi u Zagrebu, održava se 08. prosinca 2009., u galeriji Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu.

Izložbu otvara povjesničarka umjetnosti Iva Körbler.

Johnathan Roberts, američki slikar koji već četiri godine živi i slika u Zagrebu, po drugi put se predstavlja zagrebačkoj publici na izložbi pod nazivom Serpentine Fire koja će se moći razgledati u galeriji Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, Ulica grada Vukovara 68 od 8. do 31. prosinca 2009.

U katalogu izložbe povjesničarka umjetnosti Iva Körbler zapisala je: „Slike Johnathana Andrewa Robertsa se na sasvim osobit način referiraju na mikrosvjetove koje možemo prepoznati, osjetiti i vidjeti u nama i oko nas, od gibanja na razini molekularne stvarnosti u tijelu, do finih asocijacija na postojanje kompleksne božanske, subatomske matrice koja duboko prožima cijeli svemir i sve druge galaksije. Izvan svih stilskih kategorija, na granici figuracije i apstrakcije, Johnathanove su slike duboko kontemplativne i meditativne. Možda ih ipak ne možemo doslovno svrstati u kategoriju predložaka za meditaciju poput mandala, ali one nesumnjivo energetski vibriraju kao ulazi u druge dimenzije nevidljive stvarnosti, postavivši nove kriterije za određivanje parametara spiritualnosti u suvremenom (hrvatskom) slikarstvu."
Povjesničar umjetnosti prof. dr. Zvonko Maković Robertsove slike opisao je kao „djela koja nije jednostavno definirati: iako nastaju spontano i zadržavaju neposrednost, njihova je struktura krajnje precizna, a unutrašnji red odaje logiku i umjetnikovu težnju za savršenim skladom."
Sam slikar o svome umjetničkom radu kaže: „Ako suvremeni slikar želi biti zanimljiv svojoj i budućim generacijama, mora na originalan i dopadljiv način ukazivati na univerzalne istine koje uspješno odolijevaju prolaznosti vremena. Za dvadesetak godina tek će nekolicini biti zanimljivi trendovi i politika današnjega vremena. Stoga, kao umjetnik, ja se time ne bavim. Moje najnovije slike pokušavaju pokazati da ako je ono za čim u životu težite osjećaj sklada, jedinstva i ispravnosti, onda ravnoteža i simetrija nisu neophodne."

Johnathan Roberts rođen je 1974. u gradiću na Floridi, SAD u blizini Orlanda. Slikati je počeo već kao dječak, uz majku profesionalnu umjetnicu, a umjetnički razvoj je nastavio studirajući povijest umjetnosti i filozofiju estetike na University of Georgia u američkoj državi Georgiji. Izlagao je u brojnim američkim galerijama, a njegove slike nalaze se u privatnom vlasništvu u Americi i u Europi. Godine 2005. osvojio je nagradu Best of Show na izložbi Independent Artists Salon u Teksasu. Ovo mu je druga samostalna izložba u Zagrebu.

Kontakt i informacije:
Johnathan A. Roberts, slikar

Tamara Tomić

See also  Papi Franji na dar knjiga i film o mučeniku vlč. Ivanu Buriku
tamara2211@yahoo.com

Akademija-Art.net