Skip to content

Je li sporna besplatna operacija oka Ive Josipovića?

josipovic

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika provjerit će medijske informacije o mogućem sukobu interesa predsjednika Republike Ive Josipovića, kojega je bez naknade operirao estetski kirurg iz Njemačke

“Povjerenstvo će u okviru svojih nadležnosti provjeriti objavljene podatke te po potrebi zatražiti službena očitovanja i pojašnjenja nadležnih tijela i osoba. Ukoliko na temelju novih informacija i okolnosti Povjerenstvo stekne saznanja o mogućem sukobu interesa dužnosnika, odnosno mogućoj povredi Zakona o sprječavanju sukoba interesa, o tome će se raspravljati na javnoj sjednici Povjerenstva”, priopćila je danas predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

Josipović je prošlog tjedna operiran u zagrebačkom Kliničkom bolničkom centru, gdje mu je rekonstruiran očni kapak.

Po pisanju medija, operirao ga je Milomir Ninković, jedan od najboljih europskih plastičnih kirurga, koji je ujedno i Josipovićev prijatelj, i to bez naknade, zbog čega se postavilo pitanje je li Josipović time ušao u sukob interesa.

Po zakonu o sprječavanju sukoba interesa, državni dužnosnik ne smije primiti dar u novcu, stvari i usluge vrijednije od 500 kuna koje ga mogu dovesti u odnos zavisnosti ili kod njega stvaraju obvezu prema darovatelju.

Izuzetak su protokolarni darovi, koji ostaju u vlasništvu države, uobičajeni darovi između članova obitelji, rodbine i prijatelja te državna i međunarodna priznanja, odličja i nagrade.

Dalija Orešković u priopćenju ističe da Povjerenstvo iz podataka koji su mu do sada dostupni ne može zaključiti je li Josipović bio u sukobu interesa, zbog čega će provjeriti objavljene informacije. (Foto: Jutarnji.hr, Hina)

See also  U znak solidarnosti staju će tramvaji, autobusi, vlakovi