Otvorenje izložbe je bilo u četvrtak 18. rujna 2008. godine u 18,00 sati. Izložba traje do 13. listopada 2008. godine.

Sample Image
dr. Josip Rubes, Jasna Dilica i Pero Rogan

U glazbenom dijelu programa otvaranja nastupio je Pero Rogan sa svoje tri prigodne kompozicije, a o autorovu slikarstvu govorila je predsjednica Udruge likovnih ujetnika "Grupe 69" Branka Filipan. Otvorenju se priključio i Stjepan Katić.

 

Sample Image
Ak. slikar. Krešimir Ivić, prim. dr. Ljubomir Radovančević, prof. Branka Filipan, dr. Josip. Rubes i Jasna Dilica

Sample Image

Ciklus pastela Josipa Rubesa zaokružena je cjelina izgovorena jedinstvenim slikarskim  jezikom i  prepoznatljivim rukopisom. To  je sigurno novi prilog viđenja krajolika Hrvatskog zagorja koji  će  tom opsežnom fundusu pridonjeti svježinu opservacija, individualitet izvedbe i snažnu neposrednost emocija.  Juraj Baldani,  prof. (1991 g.)

Pasteli Josipa Rubesa govore o sublimiranoj vizuri prostora kojji odiše savšenim redom  i mirom,  gdje su  tlo, raslinje od trave do stabala, te poneko zdanje na obzoru zaustavljeni u jednom trenutku postojanja i fiksirani kao znamen identifikacije slikara s motivom. Ne narušavajući vjernost figuraciji, autor opsevirano  pretvara u  gotovo  nadrealnu idilu.  Skladu kompozicije pridružuje harmonično ispreplitanje boja, da bi korištenje svjetla kroz senzibilne preljeve pridonjelo pretpostavci  nestvarnog. Njegovi krajolici Hrvatskog zagorja zapravo su pjesme o ljepoti, skladu i toplini, poeme o potrebi čovjeka da prihvati prirodu kao  nedjeljivu cjelinu.  Juraj Baldani, prof. (1998 g.)

Sample Image

Širina pejsaža stalna je Rubesova inspiracija koja slikarskom preobrazbom dobiva novu dimenziju unutar znanog.  Rubes  teži stalnom produbljivanju motiva dosižući onu razinu u tumaćenju krajolika  kojim se pojedinačno približava oopćem.  Rubes  ne odstupa mnogo  od odabranih  kompozicijskih rješenja s prevladavanjem horiizontalnosti  scene s  naglašenim  razdjelnicama prizora i obogaćenjen raslinjem bilo na liniji razgraničenja ili oblicima utkanim u prostor dragog krajolika. Rubes je slikar posebnog senzibiliteta za boju. Odabir zelenog je bez sumnje vrlo zahtjevan jer je zeleno je vrijednost najmanjeg aktiviteta spram energije drugih boja. Rubes nalazi idealne odnose „punog i praznog" u rastu boje koja je odrednica  ugođaja, smiraja i tjeskobe ali i tihe radosti. U pejsažu punih likovnih događaja, slika je klasične estetike u kojiima se spaja impresija i promišljaj, građenih tehnikom pastela, s maznošću poteza, njegovom  vidljivom  strukturom i  tkivom u  kojem gradivno  crtovlje stvara novo „izdanje"  pejsažnog,  Rubesovske ljepote, prilog  je suvremenom hrvatskom pejsažizmu.  Stanko Špoljarić , prof. (2003 g)

Sample Image

Životopis:
Dr. Josip Rubes rođen je 1942. g. u Pavlovčanima nedaleko Jastrebarskog. Osnovnu školu pohađao je u Jastrebarskom a gimnaziju i Medicinski fakultet u Zagrebu. Specijalizaciju iz interne medicine i  postdiplomski  studij iz dijabetologije završio je 1980 g u Zagrebu. Od 1972.g. živi u Krapinskim Toplicama u kojima je osnovao obitelj i radi u   Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju.  Crta i  slika  od djetinjstva. Živeći u Krapinskim Toplicama oduševljava se ljepotom zagorskog krajolika te od 1980 g. intenzivno slika krajolike. Slikarsko obrazovanje sticao je u mnogim kontaktima sa slikarima kao i posjećivanjem mnogih likovnih izložbi a također je pohađao crtački tečaj u Školi primjenjene umjetnosti u Zagrebu. Od 1979. g. izlagao je na brojnim skupnim izložbama (oko 300)  kao član više likovnih udruga (Grupa 69,  HLD,  Zlatarska paleta, lik. grupa pri KUD-u „Zl. Baloković" iz Krap. Toplica).  Priredio je 45  samostalnih izložbi,  najčešće u  mjestima Hrv. Zagorja (Zabok, Krapina, Zlatar, Pregrada, Krap. Toplice, Stub. Toplice, Klanjec, dvorci). Sudjelovao je na 20-tak likovnih kolonija i organizator je likovnih kolonija i izložbi u Krapinskim Toplicama. Izražava se najčešće suhim pastelom te manje uljem na platnu. Do sada je naslikao preko 1000 krajolika a slike mu se nalaze u mnogim privatnim zbirkama u zemlji i inozemstvu. Za likovna ostvarenja primio je više priznanja i diploma. Uzori su mu znameniti francuski pastelisti  Claude Texier i Patrick Martin.  O njegovom slikarstvu likovne kritike  pisali su  prof. J. Baldani,  prof. A. Bauer i prof. S. Špoljarić. O svojem likovnom stvaralaštvu dao je više intervjua na radiopostajama Hrv. Zagorja. Više njegovih slika nalazi se naslovnicama nekoliko muzičkih CD-a. Mnoštvo slika poklonio u humanitarne svrhe. Zadnjih nekoliko mjeseci  slika apstraktnim stilom a inspiriran je slikarstvom J. Polllocka te se koristi tehnikama  action paiting i drippingom  pri čemu upotrebljava razne boje (ulje, akrilik, lak boje). Na ovoj 46- toj  samostalnoj izložbi predstavlja se krajolicima i prvi puta apstraktnim slikama.

 

Sample Image

Adresa:
Josip Rubes

Klokovec 226
49217 Krap. Toplice
Telefon:  049 232 297
Mob.: 098 9206 452
E-mail:  josip.rubes@kr.htnet.hr
web
Za izdavača: Josip Držaić
Predgovor: Juraj Baldani i Stanko Špoljarić
Urednik kataloga i fotografije: Stjepan Katić
Dizajn: Akademija-Art   www.akademija-art.net
Likovni postav: Josip Rubes i Vesna Ivetić
Grafička priprema i tisak: URIHO Zagreb
Naklada: 300 primjeraka
Zagreb, rujan  2008. godine
Galerija SUNCE, Zagreb, Av. Marina Držića 1
tel.: 01 6184-200 / 113
Radno vrijeme: pon-pet od 10,00 do 16,00 srijedom do 17,00 sati
Subotom, nedjeljom i blagdanom zatvoreno. Ulaz slobodan

 

 
 
 
Sample Image
Slikar dr. Josip Rubes