Skip to content

J. Kokeza i Z. Cundeković: MODRINE

Izložba se može razgledati do 17. 12. 2008. godine, radnim danom od 9 – 18 sati,  subotom od 10 – 14 sati.

Jure Kokeza je rođen 1959. godine u Splitu. Školu primijenjenih umjetnosti – odjel grafike –  pohađao je u rodnom gradu u klasi profesora Jakova Budeše. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu studirao je grafiku pod mentorstvom profesora Alberta Kinerta i profesora Frane Pare, u čijoj je klasi diplomirao 1986. godine. Od 1999. radi kao profesor grafičkih tehnika na Školi primijenjene umjetnosti u Zagrebu. U Galeriji Vladimir Bužančić autor se predstavlja ciklusom od dvadeset grafika pod nazivom „Tajni život zemlje", otisnutih u kombiniranoj tehnici, dimenzija 20×10 cm. Zajedno s pjesmama Zlate Cundeković, čine cjelinu u grafičko-pjesničkoj mapi „Modrine" (2008.).

Zlata Cundeković je rođena 1950. godine u Donjoj Lomnici. 1972. godine počela je objavljivati pjesme u listovima, časopisima i zbornicima na standardnom hrvatskom jeziku i zavičajnom, kajkavskom narječju. U kulturnim zbivanjima Velike Gorice i Zagreba, Zlata Cundeković prisutna je tridesetak godina. Pokrenula je i podržavala brojne institucionalne i pojedinačne kulturne programe, promovirala je dramsko, književno, glazbeno i likovno stvaralaštvo, amatersko i profesionalno.

Grafička mapa Modrine  progovara jezikom lišenim svake deskripcije i ilustrativnosti. U maniri bespredmetnog slikarstva, modra tišina ovih grafičkih minijatura svjedoči smiraj zrelosti i širi prostor izričaja likovnog pjesnika koji je našao sugovornika u vizualnosti pjesničkih slika Zlate Cundeković. Pri tom, samosvijest i umjetnička osobnost oboje umjetnika ostavljaju prostor slobode u kojem i grafički listovi i poezija stoje paralelno i djelomično nezavisno jedno od drugog. (…) U mekopisnoj modrini Kokezinih grafika prepoznat ćemo tehniku aquatinte, u oštrim sučeljavanjima svjetla i sjene zamijetit ćemo oštar potez suhe igle ili tvrdoću bakropisa. Ovisno o tim kvalitetama na različit način se na površini «slike» tka dinamički međuodnos  oblika i prostora, a time i psihološki naboj cjeline." (Anita Zlomislić, iz predgovora kataloga).

Ravnatelj: Branko Marić, prof.

http://www.czk-novi-zagreb.hr/

Akademija-Art.net