Skip to content

Izložba “Umjetnik na odmoru 2014.”

umjetnik na odmoru

NO galerija, 2.–7. rujna 2014.

Izložbom Umjetnik na odmoru 2014. završava istoimeni projekt Instituta za istraživanje avangarde i Kolekcije Marinko Sudac te Valamar Cluba Tamaris.

Na izložbi će biti predstavljene i slike Borisa Bućana iz serije Bucan Art nastale 1972. godine. Čuvena serija na kojoj se umjetnik poigrava poznatim logotipima svjetskih brendova, nakon četrdeset godina bit će ponovno izložena.Ti radovi su prikazani i u srpnju u Villa Polesini u Poreču kao dio programa projekta Umjetnik na odmoru. Serija Bucan Art iz Kolekcije Marinka Sudca bit će izložena u sklopu izložbe pop arta The World Goes Pop sljedeće jeseni u Tate Modernu u Londonu, a nakon toga2016. godine putuje u muzej Pinacoteca do Estado de São Paulo u Brazilu.

Ove godine u projektu Umjetnik na odmoru sudjelovali su: Gergelj Urkom, umjetnik iz Londona koji je 70-ih bio član neformalne grupe šestorice autora iz Beograda koja je djelovala oko Studentskog kulturnog centra; srpski umjetnik Era Milivojević, iz iste grupe; Dragomir Ugren iz Srbije, dosljedan svom minimalnom izrazu; Andraž Šalamun iz Slovenije, hrvatskoj javnosti već poznat kao član grupe OHO; David Nez iz SAD-a, također svojedobno član grupe OHO; Jiří Valoch, češki umjetnik koji iznova propituje granice teksta i slike; Nijemac Ulay, koji većinu života provodi u Amsterdamu, izvodi brojne performanse po svijetu, mnoge je napravio s Marinom Abramović; Sven Stilinović iz Zagreba, član nekadašnje grupe Šestorice autora; Igor Grubić, iz Zagreba, multimedijalni umjetnik.

Projekt je počeo u Poreču 1. srpnja ove godine, a izložba obuhvaća produkciju radova umjetnika koji su se radno odmarali.

U sklopu izložbe, na dan otvorenja, slovenski umjetnik i osnivač grupe OHO, Marko Pogačnik, izvest će četverosatno predavanje (u suradnji s Tiflološkim muzejom) o temi transformacija u polju suvremene umjetnosti posljednjih pedeset godina, dakako na temelju djelovanja grupe OHO (1965–1971). Njemački umjetnik Ulay izvest će performans pod nazivom Grijanje zidova muzeja, a poslije će biti projekcija njegova filma There is a Criminal Touch to Art.

Organizatori: Institut za istraživanje avangarde, Kolekcija Marinko Sudac i Muzej suvremene umjetnosti
Kustosica: Ana-Maria Milčić