Izložba “Svijet na ramenu” Marije Morić

marija moric 1

marija moric 1

Svijet na ramenu

Neovisna putnica kroz vrijeme i prostor, svoje osebujno traganje nastavlja na platnima. Uvažavajmo nesputane promatrače koji oslobođeni od akademskih zapreka i pravila, autentično iskazuju proživljene momente unutar zona kojima se kreću i zaustavljaju.

Marija likovno bilježi bliskost sa viđenim i proživljenim mjestima na kojima se zatiče te spontano dočarava geografska ozračja i njihov etnos, impresionirana pokojom legendom mjesta kojom je nadahnuta.

Paralela ovom likovnom putovanju je i ono životno, koje umjetnica pripovijeda simboličnim akcentima i izričajem. Marija samostalno predvodi sebe, upravo emocionalnom namjerom kojom zastajkuje otkrivajući punkt dualnosti života.

Neposredno doživljene ili tek upamćene prizore formira kroz oblast figuracije. Stabilni je tragač koji svijet podastire sebi svojstvenim pravilima te navodi na promišljanje koliko smo zapravo doma, gdje god da se zatekli na planeti.

Njezin je likovni svijet dvojak, likovno objektivan sa dubokom prevlakom introspekcije. Metaforički se razotkriva ovim opusom slika kao putopisac samo potrage kroz vidljiv svijet, obogaćen simbolikom, folklornim znamenjem i područjima svojstvenog etnosa.

Dominanta su vizije vlastitoga bića koje progovaraju kroz motive kao što su: usamljeni vizionar turnerovskih predznaka, legenda o djeverušama, globus na dlanu spoznajnika, narodna nošnja i lik mlade žene. Cjelinu simbolično portretira bojom dok arhetipom kruga upućuje na harmoniju i eco.

Marija ostvaruje putopise koji sadržajno upućuju na nerazdjeljiva psiho-fizička kretanja predjelima – punktovima koji nas ushićuju i na kojima spoznajemo kako je ipak moguće bez uvjetovanosti, podastrijeti svijet sebstvu.

Ovaj ciklus slika nije deskripcija mjesta već iskaz proživljenoga. Ukazuje na sklonost ka lijepom u čovjeku i naglašava nužnost transforme koja se ostvaruje putovanjima zemljom jer upravo oslobođeni i odmaknuti od uvriježenog, možemo uvidjeti vlastitost.

Ne postoje nedoumice na Marijinom životnom i likovnom putu, jer ovom zrelom likovnom govornicom bivamo privučeni kroz njenu svrhovitu umjetničku poveznicu, onu neposrednu vizualnu komunikaciju.

Važno je naglasiti otkrivanje vlastite ličnosti prolaskom kroz znamenite geografske odrednice. Predvodeći sebe kroz postojeći dualizam čovjeka i prirode, Marija uvodi i promatrače koji postaju slijednici uzajamnih duhovnih relacija kroz ovaj reprezentativni likovni opus.

Mr. Nena Brkić, dipl. konz.- rest. kipar

marija moric 2

Organizator izložbe: Zavičajno društvo Međimurje Zagreb (Duško Knezić, predsjednik)
Otvorenje izložbe je 17.10. 2014. u 18.00. sati
Izložbu će otvoriti prof.dr.sc. Tonči Trstenjak i mr. Nena Brkić, dipl.konz. – rest. kipar