Izložba “Oni dolaze…”: Grgur Akrap

grgur akrap 1

Otvorenje izložbe umjetnika Grgura Akrapa, „Mjerenje svijeta”, održat će se u četvrtak, 5. lipnja u Galeriji SC, s početkom u 20 sati. Izložba je dio projekta Oni dolaze…. Izložbu posjetite do 12. lipnja, u radno vrijeme Galeriji SC, radnim danom od 12 do 20 te subotom od 10 do 13 sati.

Grgur Akrap rođen je 1988. u Zagrebu. 2013. diplomirao je na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Damira Sokića.

grgur akrap 2

MJERENJE SVIJETA

Otkako ih je Ptolomej ucrtao na 27 karata prvog atlasa svijeta, zemljopisne dužine i širine definiraju naš pogled na svijet. U tu je knjigu ovaj drevni kartograf i astronom, abecednim redom upisao kazalo imena svih mjesta koje je poznavao, uzimajući slobodu postavljanja početnog meridijana gdje god želi. Baš poput Ptolomeja, Grgur Akrap prikuplja, pohranjuje i prerađuje prostorne informacije, ali ih pretvara u vlastitu kartografiju. Tako nastaju različiti kartografski prikazi kojima dokumentira nepregledna prostranstva našeg postojanja. Kreće na putovanja pri čemu materijalizira nepoznate i daleke svjetove koji ga zaokupljaju i privlače. Dotiče te kartama definira uhvaćene trenutke sadašnjosti koje svjesno izdvaja iz njihovog konteksta pritom upisujući vlastiti. Izbjegavajući doslovnost definicije samih karata kao neophodnog pomoćnog alata za definiranje, objašnjavanje i navigaciju po čitavom svijetu, Grgur Akrap ih transformira u umjetnički kontekst. Zemljovidi tako gube svoju pojedinačnu konkretnost i referentnost te postaju apstraktne slike u kojima autor propituje izazove u načinima njihova prikazivanja. Na formatima minijaturnih, kao i velikih dimenzija, autor zahvaća razlomljene djeliće, već fragmentirane cjeline time sugerirajući nemogućnost njihovog cjelovitog prostornog sagledavanja. Akrapov imaginarij mozaičnih svjetova u malom, jednako kao i onaj pojedinačnih velikih platna, magnetično uvlači u svoje novo osmišljene prostore. Likovni abecedarij kartografske ikonografije ponegdje uključuje i legende koje ne pojašnjavaju prikazano, već – upravo suprotno – podvlače nemoguće odgonetavanje. Nečitljivost legendi kontrastira našoj predodžbi stvarnosti i njezinom pravom sadržaju. Slojevitost slikanja u kojoj je vidljiv potez, pridonosi hermetičnosti prikaza dubina i daljina prirodnih tvorevina. Akrapovo mjerenje i mapiranje svijeta podrazumijeva korištenje prikaza prostora kao metafore za vrijeme u kojemu smo zatečeni. Ono je od pamtivijeka nepredvidivo i nečitljivo, ali vječno. Zjapi u toj tišini, prožima prostranstva i fascinira svojom neshvatljivošću i trajanjem. Pretvorba prostorne stvarnosti u vremensku vizualnu dimenziju naglašava ljudsku ograničenost i podčinjenost većoj cjelini čiji smo plod, ali ne i svrha. Kriptirani atlasi i mape Grgura Akrapa, s upisom vremena, čekaju trajno na nove pokušaje njihova iščitavanja. Meridijani, paralele, obratnice zemljopisnih širina i dužina posjeduju vlastita značenja dajući prepoznatljiv potpis osebujnoj topografiji i horografiji materijaliziranoj u Akrapovim djelima. Mjerenjem svijeta otvara se tako tema neizvjesnog putovanja unedogled iz nepredvidive stvarnosti u nepoznate daljine.

Marijana Paula Ferenčić

grgur akrap 3

grgur akrap 4