Izložba Nine Bešlić: Transparentni prostori II – Cross Dissolve

TransparentniProstoriDetaljII

Galerija Nano, Gajeva 26, Zagreb
19.03. do 21.03.2014.

Transparentni prostori II – Cross Dissolve

Kad montiram filmiće, imam 20-ak opcija za prijelaz između clipova: cjepkanje u mozaik, otvaranje i zatvaranje u krug, kao listanje stranica, gubljenje u bijelo ili crno… Svakakve kerefeke. Daleko najdraža mi je najjednostavnija opcija koja se zove Cross Dissolve. Kako to prevesti? Hm…
to cross – presjeći, presijecati, premostiti, precrtati, ukrštati se, prekrižiti, mimoići se, prijeći na drugu stranu…
to dissolve- izgubiti se, otopiti, rastopiti, raspustiti, razriješiti…
To je ono kad se slike izmjenjuju preklapajući se, pri čemu ostaju jasne, ali se mimoilaze u svojoj prozirnosti – dok jedna nestaje, druga se pojavljuje.
Osim izbora vrste prijelaza, mogu odrediti i njegovo trajanje.
Pola sekunde? Sekundu? Dvije? Joj, ne znam…
Zašto tako kratko? Što ako mi nešto pobjegne?

Nina sprema sličice duboko u veliku, bijelu kutiju. Uzimam povećalo i gledam daleko, daleko niz geometrijske stijenke Ninin poetični vječni Cross Dissolve.
Prelazim na drugu stranu. Tamo gdje se stapa rastopljeno, nalazi izgubljeno, ocrtava precrtano, susreće mimoiđeno, razrješava prekriženo…
I ništa mi neće pobjeći.

Hana Lukas Midžić

TransparentniProstoriII

Nina Bešlić je diplomirala na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala je na deset samostalnih i dvadesetak skupnih izložbi u zemlji i svijetu. Dobitnica je nekoliko nagrada i potpora za likovno stvaralaštvo. Od 2006. pored samostalne umjetničke djelatnosti bavi se sociopedagoškim radom kroz likovno edukativne programe u partnerstvu s nevladinim organizacijama, učilištima i umjetničkim udrugama. 2010. pokreće svoj samostalni projekt „Recikliraj i Nosi – R&W”. Članica je HDLU i HZSU. Živi i radi u Zagrebu.