Izložba Ksenije Baraga: Šalimo se

ksenija baraga

ksenija baraga

U petak, 21. studenog u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, u Tkalčićevoj 14, otvara se izložba „Šalimo se” autorica Ksenije Baraga (Slovenija). Izložbu organizira ULUPUH u partnerstvu z Društvom oblikovalcev Slovenije (DOS) i Atelje galerijom iz Ljubljane.

„Slikarica po izobrazbi Ksenija Baraga na izrazit i prepoznatljiv način spaja svoje likovno znanje s uporabom klasičnih i inventivnih tehnika pletenja, kukičanja i vezenja. Proizlazeći iz misli koju u stvaralačkom procesu prati nit ili vlakno, udruživanjem različitih materijala i tehnika, klasičnih i posve osebujnih, inventivno prilagođenih svrsi, nastaju njezine male i velike tekstilne kompozicije i objekti.” (iz kataloga Moć niti, Maja Kržišnik, povjesničarka umjetnosti, 2010.)

U pletenim šalovima koji nastaju posljednjih godina autorica majstorski udružuje svoju ljubav prema crtežu, uzorcima, bojama, strukturama, nitima i pletenju. Za nju je šal apstraktna, pravokutna, mekana slikana površina, mjesto na kojem se prepleću priče, a njegova je osnovna svrha uporabna. Ishodišna je ideja prijenos crteža u industrijsku pleteninu. Kartonska ambalaža s crno-bijelom grafikom uzorka upotrebljiva je i onda kada u njoj više nema proizvoda. Ona nam govori o procesu nastanka: osnovni crtež pretvoren je u piksele koje stroj za pletenje pretvara u očice. Jedan piksel jedna je očica, a 365.200 očica isplete šal. Kolekcija nikada neće biti završena, njezina je konstanta u promjenama, neprestano se dopunjava novim motivima…

Organizator izložbe je ULUPUH u partnerstvu s Društvom oblikovalcev Slovenije (DOS) i Atelje galerijom iz Ljubljane. ULUPUH i DOS su udruženja koja dijele brojne zajedničke ciljeve, prije svega promociju primijenjenih umjetnosti i dizajna. Zajednički su organizirali izložbu fiber arta hrvatskih i slovenskih autora naziva CRVENA NIT koja je u listopadu ove godine otvorena u zagrebačkoj Galeriji Karas, a slijedeće će se godine predstaviti u Sloveniji. S Atelje galerijom iz Ljubljane ULUPUH surađuje od 2013. godine, kada je u Atelje galeriji gostovala izložba ULUPUH-ovog člana, akad. kipara Stipana Kujundžića.

ksenija baraga 2

Ksenija Baraga diplomirala je na Akademiji za likovnu umjetnost u Ljubljani, smjer slikarstvo. Od tada djeluje kao samozaposlena u kulturi na različitim područjima likovnoga stvaralaštva: unikatno i industrijsko oblikovanje pletenina, vlaknasta umjetnost, ilustracije, oblikovanje uzoraka, crtanje, slikanje i likovni postav izložbi. Sudjelovala je na brojnim selekcioniranim grupnim i samostalnim izložbama u Sloveniji i inozemstvu (RE:Design Europe, Berlin, Njemačka; 12. međunarodni trijenale tapiserije, Łódź, Poljska; Lica Slovenije, Cahors, Francuska; Moć niti, Alzaški tekstilni muzej, Francuska; BIO, Ljubljana, Slovenija); njezini su radovi objavljeni i u stručnim publikacijama. Od 1986. godine svoje pletene proizvode dizajnira i predstavlja pod svojom robnom markom Baraga-ga. Od 1998. do 2014. godine bila je predsjednica unikatne sekcije Društva dizajnera Slovenije. Živi i stvara u Ljubljani (više u privitku).

Izložba će se moći pogledati do 29. studenog, radnim danom od 10 do 17 sati, subotom od 10 do 13 sati, dok je nedjeljom i praznikom galerija zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.