Izložba Krešimire Gojanović: Od postanka do vječnosti

kresimira-gojanovic

kresimira-gojanovic

Centar za kulturu Čakovec
Izložbeni prostor
Otvorenje izložbe: četvrtak 13. veljače 2014. u 19.00 sati
Trajanje: 13. veljače – 10. ožujka 2014.

Otkriti tajnu života, upoznati prošlost da bismo spoznali sadašnjost i predvidjeli budućnost, ljudska je potreba stara koliko i čovječanstvo. Sve to tema je izložbe akrilika na platnu slikarice Krešimire Gojanović, predstavljene u Galeriji Centra za kulturu Čakovec. Na 30-ak formata umjetnica iz slike u sliku razvija magijsku okosnicu izložbe, koja napušta spoznajno i zadire u onostrano. Drevni rituali, čarobnjaci i vile, vještice i proročice, totemi i idoli, duhovi i anđeli, galerija su obreda i likova koji tvore umjetničin svijet s onu stranu stvarnosti.

Formate joj nastanjuju likovi izrazite profinjenosti, virtuoznosti crteža, izduženih i lelujavih formi, od prepoznatljivih oblika do lica prekrivenih sjenama i maskama, rastočenih ploha do neprepoznatljivosti. Figurativno i apstraktno ravnopravno sudjeluju u oblikovanju umjetničina slikarskog svijeta, u kojemu prevladava čas jedan, čas drugi način izražavanja. Iako neodređena granicom obzorja, slikaričina granica koja dijeli nebo i zemlju mijenja se iz slike u sliku, preslikavajući uokolo geometrijske šare zrcalnom simetrijom na način kaleidoskopa.

Zadiranje u tajnu postanka od Božje čestice – Higgsova bozona, Alise u zemlji čudesa, Aladinove čarobne svjetiljke, mitologije drevnog Egipta, grčke i rimske kulture, civilizacije Inki i Maya, nepresušno nadahnjuje njezinu stvaralačku maštu da im posvećuje čitav svoj umjetnički opus u stilu metafizičkog nadrealizma. Na tom tragu i novonastali ciklus slika nastavlja tkati arabesku znakova, simbola i ornamenata grafičkih oblika, mreže crnih linija ispunjenih plohama iskričavih boja. Mistika je trajna preokupacija umjetnice, koja upravo na toj literarnoj osnovi razvija svoj slikarski svijet s nepresušnim vrelom nadahnuća, koji je čini uvijek iznova novom, svojom i jedinstvenom.

To je transcedentalan svijet, izvanprostorni i izvanvremenski okvir bez zakona gravitacije. Svemirski pejsaž planetarnih, zvjezdanih i lunarnih objekata nastanjen likovima Zemljana i izvanzemaljaca. To je bestežinski ples nagih figura s licima rastočenim apstraktnim plohama geometrijskih vezova. Izvanzemaljske likove čini digitalna generacija kompjutorskih umova koja nije lišena osjećajnosti. Njihova antropomorfna pojava ružičastih udova i velikih glava komunicira pokretima, gestama i mimikom. Animalni hibridi i digitalni humanoidi nastanjuju nepregledna polja svemira, Mliječne staze, Velikih i Malih kola, Velikog medvjeda i drugih svemirskih putanja od postanka do vječnosti.

mr. Vlasta Tolić, povjesničarka umjetnosti

Krešimira Gojanović rođena je 1970. u Osijeku. Godine 1993. diplomirala je na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, klasa prof. Ante Kuduza. Magistrirala 2010. na ALUO Ljubljana – smjer Oblikovanje vizualnih komunikacija, pri mentoru prof. Milanu Eriču, te obranila magistarsku radnju s naslovom ” Medijska kultura: tradicionalna umjetnost u klasičnim i suvremenim medijima “. U svom slikarskom i crtačkom opisu bavi se temama iz europske i svjetske mitologije, ezoterije, bajki i legendi. Osim slikarstvom, bavi se još ilustracijom, fotografijom, grafičkim i web dizajnom, unikatnim oblikovanjem, likovnom teorijom i organizacijom kreativnih, likovnih i dizajnerskih radionica za djecu i odrasle. Do sada je izlagala na 40-ak samostalnih i više od 60 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Članice je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, stručna suradnica slovenskog društva BMG za promociju turizma i umjetnosti, te suradnica hrvatske umjetničke organizacije “Volim umjetnost “.

www: http://priponke.com//kresimira-art/index.html