Izložba “Bijenale kazališnih plakata 2011.-2013”

plakati 1

plakati 1

Ponajbolji plakati iz Varaždina stigli u Zagreb

“Bijenale kazališnih plakata 2011.-2013.”, tako se zove izložba otvorena 17. veljače u palači Narodnog doma u Zagrebu u Opatičkoj 18. To je izložba Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu koja kroz stotinjak plakata iz Hrvatske ali i sedam zemalja u okruženju daje prikaz ponajboljih ostvarenja

I ovaj treći bijenale kazališnih plakata realiziran je u organizaciji Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU/Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta i HNK u Varaždinu. Izložba je u Varaždinu bila otvorena u studenome prošle godine, a u Zagrebu se može pogledati do početka ožujka.

Kao autor izložbe te idejni tvorac projekta Marijan Varjačić na otvorenju u Zagrebu govorio je o tome kako je kazališni plakat i umjetnost i reklama. Te je dodao: “Od dizajnera se zahtijeva da na kreativan način izrazi poetiku kazališne predstave. Istodobno se od njega zahtijeva da ‘nagovara’ gledatelja na kazalište”. Naglasio je Varjačić kako je uvijek bilo umjetnika koji su ‘mogli nemoguće’, kao na primjer Boris Bućan, čiji su kazališni plakati postali samostalne umjetničke tvorevine.

U svom je slovu voditelj Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta Branko Hećimović istaknuo kako je ta izložba jedan od rezultata dugogodišnje suradnje s varaždinskom nacionalnom kazališnom kućom u sklopu koje su dosad organizirane brojne izložbe koje su pridonijele afirmaciji umjetnosti kazališnih plakata. “Ovo je i svojevrsni ‘hommage’ pokojnom Goranu Merkašu, slikaru i grafičkom oblikovatelju i dugogodišnjem dizajneru u HNK-u Varaždin, koji je svojim radom dao tome teatru likovni identitet”, dodao je Hećimović.

Na bijenalu se tradicionalno dodjeljuje Nagrada Goran Merkaš za najbolji kazališni plakat. Ove je godine dodijeljena grafičkom dizajneru Vanji Cuculiću za plakat predstave “Platonov ili Drama bez naslova” zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavelle. Tu je Cuculić predstavljen s brojnim plakatima, a prisutni su i Jovan Tarbuk s plakatima Narodnog pozorišta u Beogradu, Danijela Grgić s djelma za Slovensko narodno gledališče Ljubljana, Radule Bošković (Srpsko narodno pozorište Novi Sad), Zlatan Alispahić (Bosansko narodno pozorište Zenica) i drugi.

Tekst i foto: Nives Gajdobranski

plakati 6

plakati 5

plakati 4