Izložba – Ana Horvat: Sada u Galeriji PM

ana hotvat

ana hotvat

Ana Horvat
Sada
performans / akcija 2.10.2014. u 20 sati
Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Trg žrtava fašizma 16, Zagreb
Galerija PM
2.10.-12.10.2014.

Vrata kružnog prostora Galerije PM zastrta su zastorom.
Prolazim kroz tu meku opnu i prodirem u taj jednostavan, arhetipski, samodostatan krug.
Počinem po zidu ispisivati tekst „sada je sada je sada je sada…”
Kada napišem riječ „sada”, to je jednostavna istina u trenutku nastajanja. Tren kasnije, to postaje laž, tj. samo uzaludna bilješka nečega što je bilo, i više nije.
Gotovo opsesivno nastavljam ispisivati tu tvrdnju, kako bih pokušala uhvatiti ili zadržati taj izrečeni “sada”; biti “sada”; izravno biti prijelaz trenutka u trenutak.
Lagano grickam krug, mic po mic, kao udah-izdah, udah-izdah…
Završavam pisanje zatvarajući krug teksta, koji uhvativši samog sebe za rep, kao Ouroboros, time ponovno stvara sam sebe.
Tada gubi vremensku komponentu od koje počinje, jer sad, kad je puni krug uspostavljen, gdje god da se u njemu zateknemo, čitamo istinu svog (nesavršenog, skliskog) “sada”.
Svi ti nabrojani “sada” istovremeno kruže, postaje nejasno i nebitno gdje je tekst započet.
Iako je taj niz kao skica za transcendentalnu cjelovitost, koju krug i simbolizira, fizički u tom prostoru uvijek nekom dijelu cjeline okrećemo leđa. Vječnost je naslućena, ali ostaje nesaglediva. Možemo se samo vrtiti u krug, prateći pojedino.

Ana Horvat je rođena 1977. u Zagrebu, diplomirala 2003. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na nastavničkom odjelu u kiparskoj klasi prof. Mire Vuce. Izlagala na više skupnih i samostalnih izložbi; sudjelovala na nekoliko likovnih kolonija. Dobitnica Rektorove nagrade 2000. godine te T-HT@msu.hr nagrade 2008. Boravila u Cité Internationale des Arts u Parizu, tijekom rujna i listopada 2009. godine. Članica HDLU-a i HZSU-a.