Izložba Akvizicije 2010.-2014. u Muzeju grada Rijeke

pozivnica

pozivnica

AKVIZICIJE 2010. – 2014.
zbirke, predmeti, umjetnička djela

Izložbu akvizicija, predmeta pristiglih u muzejske zbirke tijekom protekloga razdoblja, sustavno priređujemo već peti put. Time na neki način zaokružujemo prvih dvadeset godina Muzeja grada Rijeke, nastalog 1994. reformom Muzeja narodne revolucije.

I ove Akvizicije 2010. – 2014. iznose obilje raznovrsne građe. Usporedba s prethodnima omogućuje nam ustvrditi da smo u minula dva desetljeća preživjeli sve dječje bolesti i proživljavali svojevrsno zrenje te da smo učvrstili profil zavičajnog i povijesnog muzeja. U tih smo dvadeset godina prikupili već značajne i jasno usustavljene zbirke pod vodstvom iskusnih kustosa kojima se pridružuju i muzejski dokumentarist i knjižničar, kao i muzejski tehničari koji se zajedno s kustosima brinu o čuvanju predmeta i zbirki.

Spoznaja da je muzej živ organizam koji neprestano raste i razvija se, omogućuje i preraspodjelu i prestrukturiranje zbirki. U našem su okrilju i zbirke i predmeti koje obično čuvaju specijalizirani muzeji, poput tehničke zbirke koja se i dalje sve više dopunjuje novim predmetima, najviše u vezi s riječkom proizvodnjom torpeda.

Neke su zbirke u međuvremenu pretrpjele i određene promjene u pristupu, poput zbirke “građanskog života” koja je nedavno postala “zbirka svakodnevnog života”. U Akvizicijama 2010. – 2014. izostalo je i predstavljanje nekih zbirki koje, međutim, i dalje postoje. Procijenili smo da u posljednjih nekoliko godina nije prispjelo dovoljno građe da ih se posebno predstavi najnovijim akvizicijama.

Već smo više godina svjesni važnosti “sekundarne građe”, muzejske dokumentacije, kao i muzejske knjižnice, koje imaju sve veću ulogu u komunikaciji s javnošću. Uz muzejsku publiku, onu koja posjećuje naše izložbe, pojavljuje se i nova vrsta publike, ona koja posjećuje našu web-stranicu. Zato je i sve izraženija potreba za elektronskim objavljivanjem raznovrsne građe na muzejskoj web-stranici na kojoj se može pratiti naša djelatnost i steći uvid u pojedine zbirke, pogledati on line izložbe i vidjeti prikaz muzejskih izdanja, od kojih su neka u cjelini dostupna upravo ovim putem.

Sekundarnu građu, konkretno muzejska izdanja, već smo predstavili u katalogu prethodnih akvizicija, a sada prvi put predstavljamo muzejsku knjižnicu. I knjižnica je isprva rasla kao specijalizirana, no u međuvremenu je postala zavičajna i općepovijesna. Iako ne čuva iznimne dragocjenosti, raste zajedno s muzejom i posjeduje zanimljivu građu, knjige i časopise važne istraživačima riječke povijesti.

Uvjereni smo da će, kao i prija{njih godina, i Akvizicije 2010. – 2014. privući pažnju građana i stručnjaka. Novoprikupljena, restaurirana, istražena i obrađena građa svakako je važan doprinos poznavanju riječke i zavičajne povijesti, kao i budućemu muzejskom stalnom postavu koji ćemo, uvjereni smo, vidjeti u bliskoj budućnosti.

Ervin Dubrović