Izložba Stjepana Jozića

Sample Image
U Galeriji likovnih umjetnosti „Slavko Kopač" u Vinkovcima otvorena je izložba
akademskog slikara Stjepana Jozića. Jozić se predstavlja s 43 akrila i ulja na platnu.

Sample Image

Jozićev koloristički rukopis

Već sada možemo konstatirati da je Stjepan Jozić markirao svoje mjesto na suvremenoj likovnoj sceni kao slikar  prepoznatljive autorske osobnosti. Ta se njegova pozicija „definira", dakako,najprije u jasnoći estetskog koncepta izgrađivanog u vlastitom djelu dosljednom likovnom realizacijom. Riječ je, također,i o slikaru koji je svoju poetiku oblikovao na bogatoj kolorističkoj tradiciji, odnosno,na njezinoj postmodernističkoj inačici stvorenoj produhovljenom rukom velikih majstora boje koji su i obilježili to razdoblje svojim neprolaznim prilozima.

Sample Image

Stoga i primjećujemo u seriji najnovijih radova da je uporište svojemu slikarstvu Stjepan Jozić nalazio u tim likovnim i simboličkim vrijednostima,među kojima mnoge i iščitavamo kao njihovu temeljnu odrednicu. Znalačkim i sigurnim potezima kista Jozić ispisuje svoj doživljaj prostora dubokim egzistencijalističkim upitima u vlastitu lozinku djela.

U suptilnom emocionalnom registru eksplicirana je njegova koloristička vrijednost kroz koju se i „izlistavaju" slikareve preobrazbe u širokom rasponu,od snažne i izrazite gestualnosti do meditativne iznijansiranosti potvrđujući u tim mijenama jasnoću estetskog  uvjerenja kao i svoje izražajne mogućnosti.
A one se pokazuju kroz inventivne interpretacije i u ovoj seriji radova da je prepoznatljivi slikarev rukopisu prožet kultiviranim kolorističkim vrijednostima i, nadasve, vitalnim  nabojima svoje likovne izražajnosti.
Milan Bešlić

Sample Image

Stjepan Jozić, akademski slikar, rođen je 1951. godine u Bačkom Monoštoru. Od iste godine živi u Vinkovcima gdje je svršio osnovno i srednje obrazovanje. Diplomirao je 1983. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, slikarski odjel, u klasi prof. Vasilija Josipa Jordana. Nakon svršetka studija vraća se u Vinkovce gdje se zapošljava u gospodarstvu, a potom radi kao srednjoškolski profesor umjetnosti. Pred Domovinski rat prelazi u Gradski muzej Vinkovci. Od 1991. godine do danas ravnatelj je Muzeja  i voditelj Galerijskoga odjela. Kao dragovoljac aktivni je sudionik Domovinskog rata. Uz slikarstvo bavi se računalnom grafikom, grafičkim dizajnom, opremom knjiga i organizacijom izložbi. Izlaže od 1967. godine u zemlji i inozemstvu. Do sada je trideset i pet puta izlagao samostalno i preko sto puta skupno na revijalnim i žiriranim izložbama. Za svoj rad više puta je nagrađivan i odlikovan.

Sample Image

Adresa:

Stjepan Jozić
Lapovačka 14, 32 100 Vinkovci
e-mail: stjepanjozic1@gmail.com

Sample Image

Akademija-Art.net