Izložba Ljubomira Perčinlića

Sample Image

 

Ljubomir Perčinlić (Zenica, 1939 – Zagreb, 1998 )
Ljubomir Perčinlić, akademski slikar, rođen je u Zenici 1939. godine. Diplomirao je slikarstvo 1966. na beogradskoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Nedjeljka Gvozdenovića. Nakon toga vratio se u Zenicu gdje se zaposlio kao profesor likovnog odgoja u gimnaziji, a od 1975. predavao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu gdje je te godine izabran za docenta. Od 1976. godine član je grupe "Prostor-oblik". Slijedile su brižno pripremljene samostalne izložbe s uvijek novim ciklusma slika. Redovni profesor Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu postaje 1988. godine.  U Zagrebu je živio od 1992., gdje je godinu dana kasnije primljen u Hrvatsko društvo likovnih umjetnika. Na važnim koncepcijskim, bijenalnim i trijenalnim izlozbama u Hrvatskoj i svijetu predstavlja suvremenu umjetnost iznimno vrijednim likovnim djelima, za koja je dobio brojna priznanja, nagrade i otkupne nagrade galerija, muzeja i kulturnih institucija.Od 1959. imao je 59 samostalnih i 90-ak skupnih izložaba slika, crteža i skulptura zemlji i inozemstvu . Umro je u Zagrebu 1998. godine.

Iz kataloga osječke izložbe nekoliko rečenica Ivane Skolnik, dipl.pov.umj.

…..Iako ovom izložbom ne obuhvaćamo u potpunosti likovni opus i interes Ljubomira Perčinlića, ona nam daje uvid u njegove rane radove koje prethode slikarskom razvoju u smjeru potpune redukcije boje i predmeta, te shvaćanja slike kao plohe.
….U osobnoj evoluciji, vodeći dijalog s prirodom, napušta tradicionalnu (opisnu) interpretaciju. Motiv zgušnjava do jedva prepoznatljivog znaka, do same ideje, koja se uobličava u gotovo apstraktnu sliku.
…..Svodi nepravilne oblike na pravilne, prirodne oblike na geometrijske, što je jedna od najstarijih metoda čovjekova svladavanja vidljivog svijeta. Moglo bi se reći da se svođenjem "prolaznih" pojava na "neprolazne" geometrijske oblike Perčinlić priblizava pravoj naravi svijeta, njegovoj "ideji", da geometrija nije pomoćno sredstvo nego cilj čovjekove spoznaje….

Duško Vernački

galleryvernissage@gmail.com

Akademija-Art.net