Izložba i film i o Mariji Braut

Dana 17. studenog, u 20.30 sati, u zagrebačkom kinu „Europa", prikazuje se dokumentarni film „Marija hoda tiho" o cijenjenoj hrvatskoj fotografkinji Mariji Braut. Nakon projekcije filma, u predvorju kina „Europa" otvara se izložba o Mriji Braut, nazvana „Zaustavljeni pogledi".

Malo je fotografa koji 40 godina tako zdušno bilježe mijene Zagreba kao 80-godišnja Marija Braut. Tom samotničkom, kako kaže, vještičjem pozivu, posvetila se nakon što je napustila obitelj, muža i dvoje djece, u 38. godini. Učeći u atelijeru Toše Dabca brzo je opravdala povjerenje velikog majstora. No tko je zapravo Marija Braut, taj dobri duh usidren u Zagrebu, tko se zapravo krije iza fotoaparata? Dokumentarni film kreće upravo za tim pitanjem. Neprestanim praćenjem svjedoči o Mariji kao velikoj emociji, kao životu koji živi svoju umjetnost. Njezina nadasve zanimljiva biografija puna je nevjerojatnih likova i događaja, tragedija i uspjeha. Nakon svega, ona ni danas ne odustaje od svojih rituala – svaku večer nakon šetnje gornjogradskim uličicama uz omiljeno ‘malo bijelo sa santom leda’ i dim cigarete pretresa dnevne događaje u svojim najdražim kafićima. Njezina zadivljujuća svježina, optimizam i lucidnost, a prije svega uzbudljiva biografija tema su ovog dokumentarca koji je ove godine prikazan u natjecateljskoj konkurenciji Liburnija film festivala u Ičićima te na Filmskom festivalu podunavskih zemalja u Vukovaru.

Dokumentarni film „Marija hoda tiho", 43 minute
Redatelj: Marko Stanić
Scenaristica: Paula Bobanović
Kamerman: Denis Lepur
Producentica: Đurđica Božić

Na izložbi „Zaustavljeni pogledi" riječ je o desetak portreta među kojima su Miljenko Stančić, Mila Dimitrijević, Kosta A. Radovani, Zlatko Bourek, Ivica Vidović, Ena Begović, Ferdinand Kulmer

Akademija-Art.net