Skip to content

Izložba cubiCZmus

Utemeljiteljem kubizma u češkoj se smatra arhitekt Pavle Janák. Nakon nekoliko godina provedenih na Visokoj školi u Pragu, 1906. godine je započeo studij kod Otta Wagnera na Likovnoj akademiji u Beču.

Sample Image
Josef Goc

Tamo su nastale i njegove antiteze Wagnerovoj svrhovitosti arhitekture te pismena rasprava "Od moderne arhitekture do arhitekture" u kojoj promiče tezu nove plastične i čisto umjetnički orijentirane arhitekture.

Mjesto izlaganja tj. zgrada bečke Postsparkasse koju je u stilu rane moderne 20. stoljeća uredio Otto Wagner stoga je savršeno mjesto za konfrontaciju Wagnerove moderne i češkog kubizma koji joj se protivi.

Sample Image
Otakar Novotny

Kubistički su arhitekti nastojali objediniti arhitekturu, uređenje interijera i dizajn namještaja u jedinstveno umjetničko djelo te su odbijali prioritet njihove funkcionalnosti i svrhovitosti. Dizajnirali su oblike koji su se protivili statičnosti i funkcionalnosti.

Sample Image
Pavel Janák

Janák je nakon povrataka u Prag sudjelovao i na utemeljenju umjetničkog društva Artěl, a 1912. je skupa s Gocárom i Hofmannom bio jedan od utemeljitelja praške umjetničke radionice, kako bi proizvodnju keramike, stakla i metala proširili i na proizvodnju kubističkog namještaja, a Janákove zgrade, namještaj i keramike su postale ikonama češkog kubizma.

Ivana Ćosić
ivana.cosic@compresspr.hr

Akademija-Art.net